ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Соковић: Србија може бити добар пример другим земљама по питању статуса жена у науци

Помоћница министра за науку др Марина Соковић истакла је да Србија може бити добар пример другим земљама по питању статуса жена у науци.

Она је  на панелу o креирању могућности за жене у истраживањима који је одржан на Трећем форуму за жене у истраживању „Оснаживање жена за глобални утицај“ у Дубаиjу, рекла да у Републици Србији женама породиљско одсуство траје годину дана, у складу са Законом о раду.

Такође, жене имају подршку када су у питању избори у научна звања или докторске студије, јер им статус мирује за време породиљског боловања.

Помоћница министра Соковић је истакла да се у Србији већ једанаест година, у партнерству Комисије Републике Србије за сарадњу са UNESCO-м, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и компаније  L’Oréal Балкан, награђују најбоље младе научнице и да сваке године по три младе научнице добију ове стипендију.

„Циљ међународног програма ‘За жене у науци’ је да широм света, али и у нашој земљи, подржи  жене истраживаче које својом посвећеношћу, достигнућима и визијом доприносе напретку науке и друштва. Националне стипендије ‘За жене у науци’ представљају вид подршке њиховом даљем професионалном усавршавању и подстицај да наставе да се баве науком у Србији“, рекла је др Марина Соковић.

Трећи форум за жене у истраживању „Оснаживање жена за глобални утицај“ организовао је Универзитет у Шарџи, под покровитељством и присуством шеика Султана бин Ахмеда Ал Касимија.

Loading