ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Србија и Индија отварају сарадњу у области науке, технолошког развоја и иновација

На основу Споразума о научно-технолошкој сарадњи између Републике Србије и Републике Индије, у Београду је 02. – 03. октобра 2017. године одржано Друго заседање Мешовите српско-индијске комисије за научно-техничку сарадњу.

Делегацију Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије предводио  је проф. др Виктор Недовић, а индијску делегацију др Јагдиш Чандар, Департман за науку и технологију Министарства Републике Индије. На заседању је учествовала и са своје стране дала јаку подршку успостављању сарадње амбасадорка Републике Индије, њ. ексел. г-ђа Нариндер Чохан.

Полазећи од потребе да се подржи научна и технолошка сарадња на бази паритета и реципрочног интереса, уз поштовање националних приоритета, у области развоја науке и технологије у обе земље усаглашен је и потписан Протокол са Другог заседања Мешовите српско-индијске комисије као и Програм сарадње у области науке и технологије између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Департмана за науку и технологију Министарства науке и технологије Републике Индије.

Овим Програмом научнотехнолошке сарадње између две државе предвиђено је да први позив за пријаву предлога пројеката буде расписан у другој половини 2018. год., а да расписивању позива претходе две радионице које би биле одржане у првој половини наредне године, при чему би једна била одржана у Србији уз учешће водећих научника из Индије, а друга у Индији, уз учешће наших научника. Радионице би биле везане за приоритетне области сарадње (биотехнологија и информационе и комуникационе технологије).

Индијска делегација је током боравка посетила ректорат Универзитета у Београду, Институт за молекуларну генетику и генетички инжењеринг, Институт за биолошка истраживања «Синиша Станковић», као и Иновациони фонд, где су имали прилику да размене искуства како са истраживачима, тако и да сагледају потенцијал иновативних компанија (Coprix Media, Milinkovic Company и NovelIC).

Loading