ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Заједничка радионица земаља Западног Балкана ”Сарадња за паметне специјализације”

5. фебруара 2019. године одржана је регионална отворена радионица о паметној специјализацији, у организацији Министарства науке Црне Горе и Обједињеног истраживачког центра Европске Комисије (Joint Research Centre EC – JRC).

На нивоу Европскеј уније постоји 120 стратегија за паметне специјализације на регионалним и националним нивоима. Њихова успешна примена захтева институционалне капацитете и посвећеност од стране јавног сектора; добре базе података које показују економски, иновативни и научни потенцијал на регионалном нивоу; отворени дијалог са широким спектром заинтересованих страна које представљају привредна друштва, академско и цивилно друштво; као и одрживи систем праћења, финансирања и имплементације.

Овај догађај представља локални догађај, за земље Западног Балкана и земаље чланице ЕУ из окружења, са циљем да се развију паметне специјализације на западном Балкану које ће бити важно средство за промовирање транснационалне сарадње у овом региону. Кроз дијалог сагледане су могућности за будућу сарадњу и заједничке пројекте унутар приоритетних домена земља Западног Балкана, а које су своје приоритете за паметну специјализацију дефинисале кроз доказе засноване подацима и партиципативни процес.

Др Јелена Беговић, члан  RIS3 радне групе за израду Стратегије истраживања и иновација за паметне специјализације у Републици Србији, представила је присутнима процес израде ове стратегије на нaционалном нивоу.

Loading