ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Заседање Српско-кинеског мешовитог комитета за научну и технолошку сарадњу

С обзиром на традиционално пријатељске билатералне односе две земље, за Србију је веома важна сарадња са Кином, посебно у области науке, технолошког развоја и иновација, речено је данас на заседању Српско-кинеског мешовитог комитета за научну и технолошку сарадњу.

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Маријана Дукић Мијатовић отворила је заседање и подсетила да је 2016. године потписан Меморандум између два министарства о заједничком финансирању развојних и истраживачких пројеката, који је основ за финансирање преко 85 одобрених заједничких пројеката мобилности истраживача и укупно 12 одобрених заједничких стратешких научних пројеката до сада.

Државна секретарка се осврнула и на претходно оформљену, заједничку кинеско-српску лабораторију, између Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ – ИБИСС и Шангајског института Материја медика, кинеске Академије наука, а у којој ће се истраживати лековита биља, микроорганизми, али и иновативни лекови.

Иако у свету, како је рекла, већ има око 50 оваквих лабораторија, ово је прва таква лабораторија у Србији и једина у региону, те је она подстрек за даљу научну сарадњу.

Оваква динамика у научној и просветној сарадњи не треба да буде изненађење, јер прати добре билатералне односе и партнерство наше две земље који су изграђени на добрим личним односима и мудрим одлукама председника Александра Вучића и председника Си Ђинпинга и ослања се на иницијативу председника НР Кине Си Ђинпинга о јачању научне сарадње са земљама Појаса и пута, као кључном за спровођење свих пројеката који имају позитивну улогу за унапређење живота људи, промовисање развоја и решавању заједничких изазова“, истакла је Дукић Мијатовић.

Кинеску страну је предводио г-дин Хуанг Веи, заменик Министра у Министарству науке и технологије Народне Републике Кине, копредседавајући Комитета. Посебно је представио најновије политике усвојене након Петог пленарног заседања 19. Централног комитета Комунистичке партије Кине, као и усклађеност две земље у областима науке, технологије и иновација. Нагласио је да обострано корисни билатерални односи служе као чврста основа за билатералну научну и технолошку сарадњу.

Чланове Комитета поздравила је Њ.Е. амбасадорка НР Кине у Републици Србији, госпођа Чен Бо.

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Ивица Радовић истакао је да све активности реализоване у претходном периоду потврђују заједничку посвећеност даљем развоју билатералне научне и технолошке сарадње наша два министарства, али и наше две земље.

Сигуран сам у даљи развој и проширивање сарадње наша два министарства у области науке, технолошког развоја и иновација, на таласу све интензивнијих традиционално пријатељских билатералних односа наше две земље“, рекао је он.

Током заседања говорили су и помоћници министра Марина Соковић, Саша Лазовић и Александар Јовић.

Loading