ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ђукић Дејановић: Опредељење Министарства и Владе Србије је да понуда образованих профила у средњим стручним школама одговара ономе што су потребе и захтеви тржишта

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић изјавила је да је опредељење Министарства просвете и Владе Србије да понуда образованих профила у средњим стручним школама одговара ономе што су потребе и захтеви тржишта.Она је, отварајући Конференцију „Стручно образовање и оспособљавање у Србији – спремати се за будућност“, рекла да се концепт планова и програма средњег стручног образовања заснива на обезбеђивању оптималног односа општег, стручног и практичног знања у датој дисциплини. Она је додала да овај однос осигурава спремност за брзу и безболну транзицију од школе до посла, што је први и најпожељнији каријерни пут за ученике средње стручних школа, али и отворена врата за наставак учења на вишим образовним нивоима.
Имајући то у виду, у Србији ће у школској 2024/2025. години, започети реализација 30 нових планова и програма наставе и учења за образовне профиле стручног образовања у различитим подручјима рада. Неки од ових планова и програма су иновирани и осавремењени, а неки, попут профила Пољопривредни техничар дигиталних технологија или Прехрамбено-биотехнолошки техничар, су потпуно нови и по први пут ће бити уведени у систем стручног образовања у нашој земљи“, рекла је министарка и подсетила на дуални модел образовања које је још једна специфичност нашег средњег стручног образовања.
Ђукић Дејановић је истакла да су сви програми иновативно повезали сродне дисциплине, модернизовани и уклопљени у савремене тржишне тенденције, а засновани су на стандарду квалификације.
Они представљају до бар одговор образовног система на будуће потребе за радном снагом и добар избор младима у смислу будуће каријере“, поручила је министарка.
Министарка је рекла да је технолошки развој, дигитализација и зелена транзиција веома утичу на промене тржишта рада и да квалификована радна снага представља кључ економског развоја и конкурентности сваке земље.
Да би одговорили на ове потребе, системи стручног образовања у свим земљама суочени су са изазовом да флексибилно реагују на све брже промене у погледу потребних квалификација, као и у погледу промена у потребама младих људи за учењем и образовањем. У том смислу веома је важно да се сагледају трендови, али и да се чује шта ученици мисле о образовању које добијају у средње стручним школама, јер, као што рекох на почетку, њихови ставови су нам веома важни.
Амбасадор Аустрије у Србији Кристиан Ебнер истакао је да у време брзог технолошког развоја и дигитализације „бити спреман за будућност“ није само слоган, већ је неопходност.Амбасадор Ебнер рекао је да Србија последњих неколико година посвећује доста пажње активностима којима се спрема за будућност – улаже у иновације, истраживања, развоја, нове технологије, дигитализацију и образовање. Он је истакао да је то разлог због ког аустријске компаније долазе у Србију и нагласио да је обучена радна снага од стратешког значаја.Конференцију „Стручно образовање и оспособљавање у Србији – спремати се за будућност“ заједно организују Министарство просвете, Привредна комора Србије, Аустријска агенција за образовање и интернационализацију и Аустријска привредна комора, које већ 20 година сарађују  у области средњег стручног образовања. На конференцији се на стручном нивоу разговара о ефектима бројних глобалних промена и њиховом утицају на системе стручног образовања, као и о факторима за ефективно савладавање свих надолазећих изазова.Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић разговарала је са ученицима  Угоститељско-туристичке школе Београд, који су обављали праску у хотелу „Палас“ у коме се одржавала Конференција.
Loading