ЋИРИЛИЦА | LATINICA

На Електронском факултету у Нишу отворен простор за реализацију заједничких пројеката овог факултета и компаније НИС на пољу дигитализације

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић присуствовао је данас на Електронском факултету у Нишу отварању простору за реализацију заједничких пројеката овог факултета и компаније НИС на пољу дигитализације и нових технологија (coworking зона).

Нафтна индустрија Србије подржала је набавку рачунарске опреме која ће допринети да професори и студенти Електронског факултета у Нишу имају још боље услове за рад. Циљ сарадње стручњака из НИС-а и професора и студената са факултета је размена знања и повезивање бизнис сектора са академском заједницом како би се реализовали заједнички пројекти и створили нови „производи“ на тржишту.

Свечаном отварању присуствовали су и генерални директор компаније НИС Кирил Тјурдењев, декан Електронског факултета у Нишу Драган Манчић и градски већник Владислав Марјановић.

Министар Шарчевић захвалио је компанији НИС јер пружа подршку младима, било да је реч о студентима или ђацима.

Реч је о компанији која је до сада уложила више од 3,8 милијарди динара у друштвено одговорне пројекте. НИС је прва компанија у Србији која је добила Светосавску награду, рекао је он.

Шарчевић је додао да је посебно значајна подршка друштвено одговорних компанија, образовним и научним институцијама.

Радује што НИС сада развија сарадњу са Електронским факултетом у Нишу, једним од најбољих факултета не само у Србији, већ и шире. Поверење младих људи у ову установу је велико и видим велику перспективу за даљу сарадњу НИС-а и Електронског факултета, рекао је он.

Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев оценио је да је овакав вид сарадње „будућност на делу“.

Оно што је ново и веома битно, млади научници ће учествовати у конкретним пројектима наше компаније. Тако ће добити искуство корпоративне праксе и разумети реалну примену знања у пословним процесима. Са друге стране, НИС ће добити свеж, иновативни приступ генерација којима припада будућност. То је веома важно и у процесу дигитализације, једном од наших најважнијих циљева, рекао је он.

Према речима декана Електронског факултета Драгана Манчића повезивање и сарадња науке и образовања са привредом су од изузетног значаја.

Електронски факултет, као једна од водећих образовних и научних институција у овом региону, прати потребе привреде и економије у нашој земљи, али и у свету. Настојимо да остваримо сарадњу са највећим светским и регионалним компанијама, а све у циљу пружања практично применљивог знања својим студентима и стварања кадра за којим постоји потреба, пре свега у нашој земљи, навео је он.

Манчић је оценио да на овај начин и НИС жели да допринесе да млади стручњаци остану у Србији.

Члан Градског већа Ниша Владислав Марјановић говорио је о значају друштвено одговорних пројеката компаније НИС у том граду.

НИС је у Граду Нишу последњих година  уложио око 100 милиона динара. Плод једног таквог пројекта, врло значајног, је и сарадња са Електронским факултетом у Нишу, и ја се искрено надам, да се НИС неће задржати само на овом факултету и само на оваквом пројекту, који је својеврсна конекција науке и праксе, рекао је он.

Крајем 2019. године НИС и Електронски факултет су потписали Уговор о пословно-техничкој сарадњи, на основу кога су факултету донирана средства за набавку рачунарске опреме која ће се користити за обуку студената из области машинског учења. Овај простор ће се користити и за реализацију радионица, предавања и вебинара. Укупна средства која је НИС донирао факултету за опремање и адаптацију простора износе око 5 милиона динара.

Сарадњу са водећим факултетима у области дигитализације НИС је започео 2019. године са Електронским факултетом у Нишу, а наставио ове године успостављањем сарадње са Електротехничким факултетом Универзитета у Београду, као и са Факултетом техничких наука у Новом Саду.

Loading