ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Стручно усавршавање наставника који остварују образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству

Стручни семинар за наставнике који остварују образовно-васпитни рад на српском језику у иностранству одржан је 1. и 2. августа у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Завода за унапређивање образовања и васпитања.
Учесницима семинара обратила се др Славица Јашић, руководилац Групе за послове основног образовања и васпитања и информисала их новинама које доноси Нацрт закона о основама система образовања и васпитања.

Најважнија новина када је реч о раду наставника у иностранству је то што ће тај ради бити ограничен на четири године. Након усвајања закона уследиће и измене Правилника о раду у иностранству. С обзиром да најбоље познајете стање на терену и да су ваша искуства драгоцена, ваши представници биће део радне групе која ће припремити измене Правилника”, рекла је Јашић и нагласила да ће у наредном периоду много више пажње бити посвећено раду допунских школа.

Добродошлицу и успешан рад наставницима је пожелео и директор Завода за унапређивање образовања и васпитања мр Златко Грушановић.

Предавачи на семинару били су професори Филолошког факултета, др Весна Крајишник и др Зона Мркаљ, који су одржали предавања из области наставе српског језика и књижевности у допунској настави. Посебну пажњу привукла су излагања и презентације наставника практичара, Блаженке Тривунчић, Ненада Милосављевића и Снежане Милетић, који реализују Посебни програм основног образовања у Француској. Успешно су пренели своја наставна искуства и понудили подстицајне практичне примере за реализацију значајних сегмената наставног програма.

У оквиру програма семинара, наставници су представили књижевне и лингвистичке пројекте које су остварили у сарадњи са наставницима из матичне државе. Биљана Петровић и Јелена Стојиљковић реализовали су лингвистички пројекат Речи које чувају наслеђе, у коме су учествовали ученици српске допунске школе из Штутгарта и ученици Фармацеутско-физиотерапеутске школе из Београда. Рад је иначе награђен првом наградом на такмичењу лингвистичких секција које је организовало Друштво за српски језик и књижевност Србије. Татјана Поповић Бакић и Милана Павловић представили су књижевни пројекат Бескрајна прича, у коме су учествовали ученици српске допунске школе у Штутгарту и Основне школе „Душан Јерковић” из Инђије.

Семинар је од стране наставника оцењен као успешан, посебно због тога што је у свим сегментима програма и његове реализације био усмерен на практична и битна питања наставе на српском језику у иностранству.

 

Loading