ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Делегација Србије на Министарској конференцији Европског простора високог образовања у Тирани

Делегацијa Републике Србије, коју је предводио в.д. помоћника министра Александар Јовић просвете за високо образовање учествовала је на дводневној конференцији у Тирани, на којој је обележено 25 година од потписивање Болоњске декларације, али и разматрана питања иновација, квалитета и социјалне димензије у високом образовању.

Министарска конференција била је фокусирана на неколико кључних области и тема које се односе на изазове имплементације кључних обавеза Болоњског процеса, европску перспективу интернационализације и мобилности, улогу високог образовања у испуњавању дигиталних и зелених императива, очување основних академских вредности, обезбеђење квалитета у високом образовању и друштвену димензију високог образовања.

В.д. помоћника министра Јовић изјавио је тим поводом да је Република Србија потпуно посвећена имплементацији обавеза Болоњског процеса и да је у периоду од претходне Римске Министарске конференције, одржане 2020. године у онлајн формату, до Министарске конференције одржане у Тиране, активно учествовала у раду радних група у оквиру Болоњског процеса и мењала законодавни оквир у складу са Болоњским принципима.

Усвајањем Закона о студентском организовању 2021. године и изменама и допунама Закона о високом образовању 2021. и 2023. године, Србија је значајно допринела укључивању студената у процесе доношења одлука у високом образовању и обезбеђивању квалитета високог образовања, као и унапређивању система праћења и обезбеђивања квалитета у високом образовању, посебно обезбеђујући већу независност Националног тела за акредитацију и обезбеђивање квалитета у високом образовању и његове финансијске одрживости“, рекао је Јовић.

Конференција у Тирани означава нову прекретницу у заједничким напорима и посвећености чланица Европског простора високог образовања стварању инклузивног, иновативног и међусобно повезаног подручја високог образовања широм Европе. У духу достизања постављених Глобалних циљева одрживог развоја до 2030. године, усаглашени ставови са Конференције биће кључни на путу ка остварењу визије динамичног и прилагодљивог Европског простора високог образовања.

Следећу Министарску конференцију 2027. године заједнички ће организовати Румунија и Молдавија, које су од Албаније преузеле копредседавање Секретаријатом Групе за праћење Болоњског процеса (BFUG Secretariat).

Делегацију Републике Србије која је учествовала на Конференцији чинили су и проф. др Ана Шијачки, директор Националног тела за акредитацију и обезбеђење квалитета у високом образовању, Лука Димитријевић, генерални секретар Конференције универзитета Србије, Војислав Стојановић, председник Студентске конференције академија и високих школа Србије и Ивона Вучковић из Министарства просвете.

Током боравка у Тирани, Делегација је посетила и Амбасаду Србије у Тирани и разговарала са Њ.Е. Слободаном Вукчевићем, амбасадором Републике Србије у Републици Албанији.

Loading