ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Други дан завршног испита протекао регуларно

У основним  школама, данас у среду 19. јуна 2024. године завршен је други дан завршног испита током кога  су ученици осмог разреда, решавали тест из математике.

Према пристиглим информацијама са терена, други дан завршног испита  протекао је  регуларно и без икаквих проблема. Министарство просвете је у сталном контакту са окружним комисијама, супервизорима и спољним сарадницима и свима онима који чине да завршни испит прође регуларно и за сада нисмо добили информације које би указивале на одступања од прописаних процедура.

Испиту из математике приступило је 99,64 одсто ученика, односно 64.443 од укупно 64.674 пријављених.

Током јучерашњег дана, у сва 33 скенинг центра  све је протекло по плану и успешно.  Завршено је скенирање тестова и омотница. Данас је завршено прегледање задатака из српског, односно матерњег језика.

Када је реч о полазницима функционалног основног образовања одраслих они су све тестове полагали у уторак,  18. јуна. 2024. године.  Од укупно 1.561 оних који су завршили функционално основно образовање одраслих, испиту је  приступило 68,55 одсто њих (1.070).

У четвртак, 20. јуна 2024 године, трећег дана завршног испита, ученици осмог разреда полагаће тест из једног од пет понуђених предмета по свом избору – географија, историја, биологија, хемија и физика. Највећи број ученика определио се да полаже тест из географије.

Пре почетка завршног испита потребно је да ученици дођу сат времена раније и да , са собом понесу ђачку књижицу, образац са идентификационим налепницама (образац 41, уколико се налази код ученика после пробног  завршног испита) и прибор за рад.

На тест из  изабраног предмета ученици треба да понесу хемијску оловку која пише плавом бојом (не оловку пиши-бриши), графитну оловку и гумицу. Препорука је да пре испита ученици обавезно доручкују, а  на испит је пожељно да понесу флашицу са водом.

Ученици имају на располагању 120 минута да ураде задатке и не могу у првих 45 минута напустити просторију у којој полажу, као ни последњих 15 минута предвиђених за рад.

Родитељи ће увид у прелиминарне резултате имати у суботу 22. јуна на нивоу школа и порталу Моја средња школа (www.mojasrednjaskola.gov.rs), а истог дана ће моћи да поднесу и приговор на резултате завршног испита. Коначни резултати биће објављени 25. јуна.

Листа опредељења за упис у средњу школу (листа жеља) моћи ће да се поднесе путем портала Моја средња школа и непосредно у школи 26. и 27. јуна, док ће коначна листа опредељења (жеља) бити објављена 29. јуна.

Објављивање коначних резултата расподеле по школама и образовним профилима у основним и средњим школама биће 2. јула 2024. године.

Упис  у средње школе моћи и ове године да се обави потпуно електронским путем коришћењем наведеног портала Моја средња школа почев од 2. до 6. јула 2024. године.

Loading