ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ђукић Дејановић: Важна је подршка родитељству

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић је изјавила данас да развој централног нервног система у првих 1.000 дана даје основу за то како ће неко психолошки, когнитивно и понашајно да се развија, због чега су, како је оценила, знања везана за родитељство изузетно значајна.

Ђукић Дејановић, која је данас учествовала на дводневној регионалној конференцији у Београду посвећеној раном развоју и расту деце „Најбољи почетак за децу: Моћ родитељства“, рекла је та конференција веома важна и да треба да буде путоказ како да се пренесу поруке сваком родитељу да у првих 1.000 дана од рођења детета учине све оно што наука сматра оправданим.

Раније генерације нису имале научне чињенице којима данас располажемо. Данас знамо да развој централног нервног система у првих 1.000 дана даје основу за то како ће неко психолошки, когнитивно и понашајно да се развија, који су његови домени и због тога су знања везана за родитељство изузетно значајна“, рекла је она.

Министарка је указала да су раније родитељи, поред огромне љубави које су пружали деци, често користили методе са заблудама, сматрајући да детету треба да се покаже љубав када прохода и проговори и да се тада развијају социјалне вештине.

Заправо је то потребно од самог рођења и док се дете још није родило развија се нешто што се зове психолошка подршка детету од родитеља. Пошто имамо значајне институције, а то су предшколске установе, патронажне службе, саветовалишта у домовима здравља и дечијим диспанзерима, ми смо се још 2019. године определили да тимски, кроз позив за акцију заједнички као три министарства, приђемо родитељима кроз едукације“, навела је она.

Ђукић Дејановић је навела да сада, након пет година, могу да се сумирају неки резултати прогреса, због тога што рано откривање евентуалних потешкоћа у развоју и неговање емотивне компоненте дају врло повољне ефекте.

Дводневна регионална конференција „Најбољи почетак за децу: Моћ родитељства“, која је почела данас, а која је посвећена расту и развоју деце, у организацији Уницеф Србија и Министарства здравља, уз подршку Владе Србије, окупила је водеће стручњаке, представнике влада Европе и Централне Азије, међународних организација и невладиних сектора како би разговарали о кључним аспектима подршке родитељству и раном развоју деце.

Loading