ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Самарџић  на Глобалној конференцији о паметном образовању у Кини

Помоћник министра просвете за високо образовање проф. др Јанко Самарџић  учествовао је на Глобалној конференцији о паметном образовању (Global Smart Education Conference – GSE2024) у Пекингу, од 18. до 20. августа 2024. године,  коју су организовали Пекиншки универзитет (БНУ) и УНЕСКО Институт за информационе технологије у образовању.

Самарџић је на скупу говорио о  правцима дигитализације, примени вештачке интелигенције и паметног образовања у Србији.

Он је истакао да Министарство просвете Републике Србије, у својој Стратегији развоја образовања до 2030. године, јасно препознаје значај улагања у савремене технологије и потенцијал дигиталног образовања у сфери свеобухватног подизања квалитета наставе и постигнућа ученика и студената.

Додао је да се поред унапређења дигиталне инфраструктуре у образовању,  ради и на повећању нивоа дигиталних компетенција ученика, студената и наставника, што представља стуб дугорочног развоја.

У прилог позитивних резултата говори и податак да је током Глобалне конференције о паметном образовању у Кини, пројекат наставника Савремене основне школе из Београда награђен у категорији најбољих иновација у пракси.

Овогодишња конференција, под називом ”Трансформација образовања и међународно разумевање“, обухватила је низ предавања и форума из области дигиталне реформе и трансформације образовања, вештачке интелигенције, управљања подацима и безбедности, трансформације и усаглашавања различитих образовних система. Глобална конференција о паметном образовању организује се од 2016. године,  а постала је редовна годишња конференција од 2022.

 

 

Loading