ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Сектор за унапређивање људских и мањинских права у образовању

20211006-_DSF8897
Помоћница министра Елма Елфић

Сектор за унапређивање људских и мањинских права у образовању координира, планира, развија, спроводи и прати активности у вези поштовања људских права у области образовања, образовања припадника националних мањина, деце и ученика са сметњама у развоју, азиланата, миграната, жртава трговине људима и повратника по споразуму о реадмисији и интерно расељених лица и других осетљивих група, као и заштиту од насиља и дискриминације у образовно-васпитним установама.

Сектор пружа стручну подршку у изради стратегија и прописа и координацији спровођења мера у овим областима и припрема извештаје из области поштовања људских права према постојећим конвенцијама, стратегијама и акционим плановима.

У Сектору за унапређивање људских и мањинских права у образовању врши се координацијa иницијатива, програма и пројеката са саветима националних мањина у вези са поштовањем људских и мањинских права у области образовања.

Сектор прати рад носилаца образовања на језицима националних мањина, предлаже поступке за усавршавање запослених у образовно-васпитним установама и пружа подршку деци, породицама, запосленима, образовно-васпитним установама и локалним самоуправама у имплементацији мера.

Сектор сарађује и са другим органима државне управе, релевантним установама, независним телима, институцијама и невладиним организацијама који се баве инклузијом и заштитом од насиља и дискриминације.

Ужа унутрашња јединица Сектора је:

1. Одсек за људска и мањинска права у образовању

Loading