ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дуално образовање отворило врата новој фабрици у Белој Паланци

Промоција дуалног и предузетничког образовања настављена је данас у општини Бела Паланка. Током Каравана „Дух младости“ ученици, родитељи и представници компанија имали су прилику да се упознају са Националним моделом дуалног и предузетничког образовања и разреше све недоумице у вези са њим.

Саветница министра за дуално образовање др Габријела Грујић похвалила је ангажовање младих у Белој Паланци и охрабрила ученике и студенте да наставе тим путем. „Бела Паланка је мало место по броју становника, али огромно по одговорности према образовању“, започела је др Грујић. „Ваши млади студенти Економског факултета у Нишу учествовали су у важном пројекту „ДАР – Допринос академаца развоју“. За време своје студентске праксе дали су велики допринос вашој компанији „Обућа Павле“ и тиме не само што су стекли највиши ниво компетенција и највећи ниво образовања, већ им је и обећано радно место одмах по завршетку студија, а то је за ваше место најважније! На овај начин млади овог краја ће остати да љубоморно чувају своју богату културна баштину.“

Манифестацију је отворио председник општине Бела Паланка Горан Миљковић који је истакао да увођење нових образовних профила доноси велику корист целој заједници.„Ми смо ове године успели уз подршку Министарства просвете да отворимо нови смер, образовни профил електротехничар информационих технологија и већ 24 ђака је уписало тај смер. Већ сада спремамо захтев за отварање новог образовног профила у сарадњи са компанијом „Трендтекс“. Разговарамо и са другим инвеститорима, јер је жеља, визија и идеја локалне самоуправе да кренемо у дуално образовање референца коју општина Бела Паланка има у свим даљим преговорима са новим инвеститорима“, рекао је Миљковић.

У име Министарства просвете, науке и технолошког развоја присутнима се обратио државни секретар проф. др Владимир Џамић који је изразио задовољство што је Бела Паланка део овог пројекта. „Велико ми је задовољство што сам овде са вама у оквиру промоције стратешког приоритета Владе Републике Србије. Србија је ваша држава, ви сте будућност овог народа и сва енергија коју улажемо је за вас. Све ово што радимо, радимо само са једним циљем и задатком, а то је да останете у Србији и да останете поносни грађани Србије, Беле Паланке и да сутрадан својим поштеним, савесним и преданим радом замените све нас на неким одговорним државним функцијама“, истакао је др Џамић.

У име компаније „Трендтекс“ посетиоцима се обратила Суанита Челебић која је најавила отварање производног погона у Белој Паланци. „Као иницијатори дуалног образовања прошле године у Златиборском округу успели смо да упишемо ове школсе године одељење модни кројач које ће кренути по новом дуалном систему образовања на трећем степену“, подсетила је Челебић.
Караван је посетио и координатор регије Ниш из компаније „Телеком Србија“ Вили Хаџић који је истакао да су сами грађани заслужни за успех дуалног образовања. „Ми смо као друштвено одговорна компанија узели учешће у промоцији дуалног образовања, а ускоро ћемо и у пракси“, најавио је Хаџић.

Присутне је поздравила и директорка Сектора за едукацију Привредне коморе Србије мр Мирјана Ковачевић која је исткла посвећеност средњих школа да своје образовне профиле прилагоде привреди.„Дуално образовање има заправо два циља. Један циљ јесте да омогућимо ученицима да своја знања стичу не само у школама него и у реалном радном окружењу. Дуално образовање значи учење и у школама и у компанијама, и на тај начин приближавање посла ђацима. Ми ћемо заправо учинити да они воле оно што раде и да науче да раде оно што воле. Наш други циљ кроз дуално образовање јесте да школујемо наше младе људе за она занимања која су привреди потребна и на тај начин ћемо смањити незапосленост младих“, рекла је мр Ковачевић.

У име организације “Spirit of youth” присутне је поздравио спортски директор Филип Којић који је изразио задовољство што су млади из Беле Паланке изабрали да буду део дуалног образовања. „Организација “Spirit of youth” је препознатљива по 22 пројекта са бројним активностима, међу којима је и овај Караван. Веома ми је драго што су млади препознали значај дуалног образовања и онога што радимо. У будућности се надам даљој успешној сарадњи са Министарством просвете, као и Привредном комором Србије“, рекао је Којић.

У оквиру манифестације одржана је и панел дискусија на тему дуалног и предузетничког образовања на којој су учествовали саветница министра за дуално образовање др Габријела Грујић, државни секретар др Владимир Џамић, директорка Сектора за едукацију мр Мирјана Ковачевић, Суанита Челебић из „“Трендтекс“-а, као и представници средње школе “Никета Ремезијански“ из Беле Паланке. Најмлађи су имали прилику да се опробају у баскету 3х3, малом фудбалу, полигону, квизу знања, као и да учествују у акцији „Згиб зона“, у којој град који уради највише згибова осваја реновирање дечијег парка или спортског игралишта по жељи.

 

Loading