ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Министар Ружић: Добра сарадња у области образовања са Републиком Корејом

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић разговарао је данас са амбасадором Републике Кореје у Србије Њ.Е. Ђеунг Лијом и пожелео му успешну дипломатску мисију у Србији.

На састанку, одржаном у Влади Републике Србије, министар Ружић је  навео да је уверен да ће се наставити добра сарадња две земље, посебно у области образовања.

Наше две земље имају дугогодишње пријатељске односе , као и добру сарадњу у области образовања. Несумњиво да постоји и простор за њено унапређење, пре свега у области високог образовања и науке, навео је министар.

Он је рекао да постоје потписани меморандуми о разумевању између  министарства две земље, као и између института за унапређење образовања.

Српски језик се предаје на Универзитету Ханкук у Сеулу, а имамо и лектора за корејски језик на Филолошком факултету у Београду. Такође, Република Кореја  за српске студенте обезбеђује  пуне или делимичне стипендије за студирање на корејским универзитетима, за основне мастер или докторске студије“, рекао је министар.

Према његовим речима, у јануару ове године у Филолошкој гимназији свечано је отворена високотехнолошка ИКТ учионица која је резултат вишегодишње сарадње између два министарства – Републике Србије и Републике Кореје, у оквиру пројекта „Иновативнa ИКТ огледнa учионицa”. Савремена ИТ опрема додељена је и ОШ „Деспот Стефан Лазаревић“

Министар Ружић је изразио наду да ће се постојећа сарадња  продубити и наставити, али да ће бити  проширена када је у питању наука и технолошки развој.

 Међу приоритетима за јачање и продубљивање односа две државе јесте и ресор који водите“, рекао је амбасадор Ђеунг Ли, са посебним фокусом на дигитализацију учионица и часова.

Он је исказао захвалност и због доласка студента из Србије на студије у Кореју.

Захвални смо вам на људима који долазе у Кореју да заврше основне, мастер или докторске студије, јер су то сјајни, паметни и способни људи којима се ми врло поносимо. Драго ми је да размењујемо студенте јер када се врате у своје земље биће богатији за нова знања и вештине“, рекао је он.

Loading