ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ружић: Важно је да науку приближимо грађанима, честитке добитницима признања за допринос промоцији науке

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић честитао је данас добитницима признања за допринос промоцији науке у Србији, које додељује Центар за промоцију науке.

„Данас смо се окупили да прославимо Дан науке у Србији, који обележавамо 10. јула сваке године на дан рођења нашег великог научника Николе Тесле и поздравимо овогодишње појединце и организације, њих 39, који ће се придружити нашим напорима да науку приближимо грађанима“, рекао је министар.

Како је додао, на овогодишњи Јавни позив Центра за промоцију науке за финансирање пројеката промoције науке пристигло више од 150 пројекта, од којих је изабрано укупно 39 који ће бити финансирани.

Овај центар, према речима министра,  већ 11 година, у 15 научних клубова у градовима широм Србије, али и у школама и на другим прикладним местима, пружа и припрема садржаје и активности у циљу промоције науке.

Од 2011. године до данас, како је рекао, укупно је одобрено и финансирано 711 пројеката са више од 135 милиона динара.

„За све ове године, захваљујући овим пројектима, више од 2 милиона грађана, различитих генерација, имало је прилику да се приближи науци“, рекао је министар Ружић.

Он је навео да Србија, свесна улоге науке, тежи да научни систем учини подстицајним за научнике и научна истраживања, да подстакне изврсност научних резултата, али и да повеже науку и привреду ради стварања нових производа базираних на научним и иновативним решењима.

Подсетио је да су утврђени су стратешки правци, формирани посебни фондови за финансирање истраживања – Фонд за науку и Фонд за иновациону делатност, као и мрежа научно-технолошких паркова у циљу повезивања науке и привреде.

„Годишње издвајамо близу 900 милиона динара за посебне програме стипендирања младих и надарених научника за научноистраживачки рад, за учешће истраживача на научним скуповима у иностранству, постдокторско усавршавање, набавку научне и стручне литературе из иностранства и слично“, рекао је Ружић.

Додао је да су ово системске мере које ће довести до остваривања наше тежње да Србија још више буде друштво засновано на знању.

Loading