ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Академска и научна сарадња у оквиру Берлинског процеса

Министар просвете, науке и технолошког  развоја Младен Шарчевић разговарао је данас у одвојеним сусретима са амбасадором  Финске у Републици Србији Перти Иконеном, aмбасадором Грчке у Републици Србији Елијас Елиадисом и амбасадором  Италије у Републици Србији Ђузепе Манцом.

У разговору са амбасадором Финске министар Шарчевић истакао је да је фински образовни систем узор који би требало да следе многе земље али да се он не може одмах применити на Србију, већ да су за то потребни одређени предуслови.  Амбасадор Иконен изразио је наду да ће сарадња у области образовања бити интезивирана и истакао да ће и у наредном периоду Инвестициони фонд наставити да даје подршку старт ап компанијама.

Да је образвање најбољи начин да два народа очувају и ојачају пријатељске везе, сагласили су се министар Шарчевић и амбасадор Елиадис. Саговорници су истакли веома добру универзитетску сарадњу и изразили спремност да се та сарадња прошири  на ниже нивое образовања, кроз увођење грчког језика као изборног предмета. Амбасадор је рекао да је Грчка спремна да финансира рад професора грчког језика као и организацију   летњих школа на грчком приморју.

„Стичем утисак да је актуелна влада решена да више пажње посвети просвети и научном истраживању. С обзиром да је Италија домаћин наредног састанка у оквиру Берлинског процеса желели бисмо да се на самиту, осим центраних тема, говори и о  академској и научној сарадњи у региону. У том смислу отворени смо за сугестије Београда“, рекао је амбасадор Италије. Амбасадор Манцо је позвао министра да се током Светске недеље италијанског језика  придружи промоцији тог језика у Србији. Министар Шарчевић је изразио уверење да ће   висок ниво сарадње са Италијом у области науке утицати и на подизање нивоа сарадње у образовању у технолошком развоју.

Loading