ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Акцелератор за конкурентност и иновације западног Балкана

Светски економски форум (WЕF) и Регионални савет за сарадњу (RCC) организовали су 21.02.2020. први састанак Акцелератора за конкурентност и иновације Западног Балкана у главном граду Албаније у Тирани.

 Акцелератор за конкурентност и иновације западног Балкана је јавно-приватна платформа за сарадњу лидера која има за циљ да помогне региону да побољша своју конкурентност и осигура дугорочнији раст. Намера је да се идентификују и убрзају одабране иницијативе које могу допринети повећању ширења иновативних технологија и нових пословних модела и усмерити екосистеме иновација према одрживијим технолошко-економским платформама. Акцелератор за западни Балкан је део глобалне мреже сличних иницијатива која олакшава размену увида и искустава, а у оквиру глобалне иницијативе Светског економског форума (WЕF). Покренут је у партнерству са Регионалним саветом за сарадњу (RCC). Идеја је иницирана у Давосу 2018. а премијери региона су 2019. у Давосу изразили намеру да се један акцелератор покрене и у нашем региону.

 На састанку је основана Лидерска група ове иницијативе чији је члан постао министар Младен Шарчевић. Лидерска група је разматрала и договарала приоритете у оквиру којих ће се радити наредне године, као и активности у складу са Акционим планом.  Делегацију Републике Србије су уз министра Шарчевића чинили државни секретар Владимир Поповић и помоћник министра Виктор Недовић.

Loading