ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Амерички научник српског порекла Дејвид Вујић, члан „српске седморке“ у свемирској мисији „Аполо“ са представницима Министарства просвете

Државни секретар проф. др Ивица Радовић састао се са господином Дејвидом Вујићем (David Vuich) америчким научником српског порекла и последњим живим чланом „српске седморке“ која је учествовала у свемирској мисији Аполо. „Српске седморке“ – група од седам америчких стручњака српског порекла својим знањем и радом допринела је да 1969. године човек направи прве кораке на Месецу.

На састану одржаном у Министарству, господин Вујић представио је две идеје које сматра значајним за даљи развој билатералних односа Србије и САД, као и презентовању српског образовања, науке, културе и традиције у САД. Тесла-Пупин центар за свемирску технологију у сарадњи са Америчком свемирском фондацијом, требало би да омогући реализацију српских свемирских пројеката, као да развијени системи и подсистеми у оквиру оваквих пројеката пронађу своју примену у постојећим свемирским програмима НАСА и других агенција. Подједнако важно је и да овакав центар приближи младима у Србији истраживања свемира и у свемиру.

Државни секретар Радовић захвалио је на посвећености господина Вујића реализацији предложених идеја и нагласио да би овакав центар за Србију био од велике важности, посебно за едукацију младих и стварања неке нове „српске седморке“, јер Србија има бриљантне људе који треба да буду активно укључени у свемирске пројекте.

Господин Вујић представио је и иницијативу српске дијаспоре у САД да се Србија кандидује за земљу код домаћина Smithsonian Folklife фестивала 2025. године са посебним павиљоном посвећеним Тесли и његовим истраживањима. Smithsonian Folklife фестивал, основан 1967. године, осмишљен је тако да одаје почаст савременим живим културним традицијама и промовише земље широм света које желе да изграде дубље и ближе односе са САД. Фестивал који сваке године у Вашингтону организује Smithsonian центар за фолклор и културну баштину, посети преко милион људи.

Препознајући значај овакве иницијативе, Министарство просвете изразило је спремност да пружи пуну подршку.

Дејвид Вујић је почасни председник Теслине научне фондације у САД, а у Србију је стигао поводом обележавања 80 година културе сећања на Николу Теслу у оквиру пројекта „Теслине године, Теслиног народа”, који спроводи Министарство спољних послова.

Састанку су присуствовали и помоћници министра просвете за међународну сарадњу и европске интеграције проф. др Мина Зиројевић и високо образовање доц. др Александар Јовић.

Loading