ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Антикорупцијски час „Прекини ланац! Реци НЕ корупцији!“ одржан у Краљеву

Први Антикорупцијски час коме је присуствовало више од 200 ученика завршних разреда и њихових наставника из средњих школа са подручја Школске управе Краљево, из Тутина, Новог Пазара, Рашке и Врњачке Бање одржан је 4. априла у Електро-саобраћајној техничкој школи „Никола Тесла“ у Краљеву.

О свим аспектима корупције, како да је препознају, коме да пријаве, као и превенцији ове штетне друштвене појаве са ученицима и њиховим наставницима разговарали су тужиоци, полицајци и судије који се свакодневно боре против корупције, представници Агенције за борбу против корупције као и представници невладиних организација Транспарентност Србија и Пиштаљка.

Саветник министра просвете надлежан за средње образовање и образовање одраслих Александар Пајић оценио је да је ово прави начин да се ученици упознају са последицама корупције.

Ово је прави начин, право време и узраст деце да добију основна знања како би превентивно деловали на настајање корупције и да би сви они органи који учествују у овоме, пре свега наши судови, тужилаштво, Министарство правде, имали што мање посла у будућности, нагласио је Пајић.

Државни секретар Министарства правде Радомир Илић оценио је да едукација о борби против корупције управо  треба  да почне  од младих.

Он је истакао да су досадашњи резултати борбе против корупције задовољавајући будући да је, за годину дана, изречено око 430 пресуда.

Градоначелник Краљева Предраг Терзић указао је на значај оваквих часова.

На  овом  Антикорупцијском часу  предавачи  уче  децу  завршних  разреда средњих школа како да спрече коруптивно понашање и тражимо начин како да ојачамо  институције,  како  би  се  оне  бориле  против  корупције.  Важно  је  да најмлађи долазе на овакве часове и разговарају о моделима, облицима корупције, о томе шта је продуктивно понашање и како треба превентивно деловати да до коруптивног понашања не дође, рекао је Терзић.

Вођа  пројекта  Превенција и  борба  против  корупције Роман Прах нагласио је да је први пут  у Србијина овај начин организован антикорупцијски час.

Јако нам је драго да смо први час почели са ученицима средњих школа, са људима који се тек формирају као личности и имају шансу да изаберу како ће градити свој животни пут. Важно је да се прекине ланац корупције и да свако од нас каже „реци НЕ корупцији“, што је уједно и слоган кампање, изјавио је Прах.

Овај едукативни час организован је у оквиру активности пројекта Превенција и борба против корупције који финансира Европска унија, а реализује се у сарадњи са Министарством правде Републике Србије и Републичким јавним тужилаштвом и део је кампање за подизање јавне свести о важности превенције и борбе против корупције. 

Циљ кампање је да се побољша разумевање јавности о теми корупције као и разумевање система и механизама за превенцију и борбу против корупције, а посебан значај дат је едукацији и информисању младих људи.

Наредни Антикорупцијски час биће одржан 17. априла у Новом Саду.

Планиране су и дебате са студентима на факултетима у четири Универзитетска центра у Србији као и бројне конференције.

Loading