ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Апел Влади за формирање Националног савета за научни и технолошки развој

У организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја одржан је први у низу састанака у вези са конкурсом за научноистраживачке пројекте коме су присуствовали представници Српске академија наука и уметности, универзитета у Србији, института Србије.

На састанку са представницима релевантних институција јуче је разговарано о изради новог Акта о вредновању, избору, финансирању и Праћењу пројеката из Програма основних истраживања, усмерених основних истраживања за период од 2017-2020. године и Програма истраживања у области технолошког развоја за период од 2017-2020. године.

Учесници састанка дискутовали су и о реформи научноистраживачког система, институционалног финансирања института и другим питањима од значаја за науку у Србији.

На састанку је закључено да се упути апел Влади Републике Србије да што пре формира Национални савет за научни и технолошки развој, имајући у виду решење Владе.

Састанку су, поред министра просвете, науке и технолошког развоја др Срђана Вербића, државног секретара проф. др Вере Дондур, помоћника министара из области науке – проф. др Бранка Бугарског, др Николе Танића и проф. др Виктора Недовића, између осталог, присуствовали чланови ИО САНУ  потпредседник Српске академије наука и уметности академик Зоран Поповић и председник Огранка САНУ у Новом Саду Стеван Пилиповић, ректор Универзитета у Београду проф. др Владимир Бумбаширевић, проректор УБ проф. др Иванка Поповић, ректор Државног универзитета у Новом Пазару проф. др Миладин Костић, ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Душан Николић, као и проректор проф. др Снежана Смедеревац, Ненад Павловић са Универзитета у Нишу, др Алекса Зејак, др Момчило Павловић и др Бојан Радак из Заједнице института Србије, др Александар Богојевић и др Антун Балаш са Института за физику, др Слађана Костић Рајачић из Института за хемију, технологију и металургију, др Павле Павловић, директор Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић“, др Борислав Грубор, директор Института за нуклеарне науке „Винча“, проф. др Сања Вранеш, директор Института „Михајло Пупин“, др Бранка Кресовић и др Славица Станковић са Института за кукуруз, као и др Сања Васиљевић са Института за ратарство и повртарство из Новог Сада.

         Договорено је да се у наредном периоду одржавају састанци ради припреме будућег конкурса за научноистраживачке пројекте и неопходних аката.

Loading