ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Београд последња станица овогодишњег Каравана образовања ”Дух младости”

У спортском центру „Шумице“ у Београду вечерас је одржан караван образовања „Дух младости“,  манифестација која промовише дуално и предузетничко образовање, здраве стилове живота, спорт, активизам, волонтеризам. Београд је 34 локална самоуправа у коју је посетио овогодишњи Караван.

Манифестација је одржана у присуству министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића, градског менаџера Горана Весића и председника Привредне коморе Србије Марка Чадежа.

Министар Шарчевић је рекао да дуално образовање постоји у Србији, али да је то скромно и додао да смо једна од ретких земаља која, уводи дуално образовање истовремено са законодавним оквиром.

За годину дана успели смо да око 8 одсто ученика уведемо у систем дуалног образовања, што је по процени швајцарских експерата веома добар резултат, додао је министар и нагласио да ће тај обухват веома брзо бити знатно већи.

Весић је подсетио на чувену БГ праксу, кроз коју је за осам година  прошло око 1.800 студената Универзитета у Београду.

Та пракса се показала као веома успешна, јер су многи од њих стекли драгоцена искуства, рекао је Весић и додао да ће у наредном периоду Град затражити од Владе Србије да се направи  посебна квота за пријем младих људи са праксе, који би могли да остану у државној управи и локалној самоуправи да раде.

Чадеж је истакао да су у Србији када је реч о систему образовања у претходном периоду урађене историјске ствари.

Није била лака борба да систем образовања, онакав какав је био у нашој земљи у протеклим деценијама, заиста приближимо ономе што је привреди потребно и ономе што младе у будућности чека када изађу из школских клупа, на тржиште рада и почну да се пењу лествицама у својој каријери, додао је Чадеж.

Присутнима се обратио и председник борда директора омладинске организације „Spirit of youth” Милош Обрадовић, који се захвалио министру Шарчевићу, без чије подршке, како је рекао, караван „Дух младости“ не би био реализован.

Након отварања манифестације, одржана је панел дискусија на којој су учествовали Габријела Грујић, помоћник министра за стратешко планирање, Мирјана Ковачевић, директорка Центра за едукацију Привредне коморе Србије и директори средњих школа из Београда у којима се настава реализује по дуалном моделу.

Loading