ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Београдско балетско такмичење одржаће се од 15 до 18. октобра 2020. године

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић говорио је данас у Скупштини града на конференцији за новинаре поводом новог међународног балетског такмичења које ће се одржати у Београду од 15. до 18. октобра 2020. године.

Веома сам задовољан што данас најављујемо важан, и на одређен начин пионирски пројекат Београдског балетског такмичења. Након некадашњег Југословенског балетског такмичења које се одржавало у Новом Саду, Београд ће први пут после скоро 30 година, у организацији Националне фондације за уметничку игру, добити међународно балетско такмичење, рекао је министар.

Он је навео и да се министарство на чијем је челу већ неколико месеци интензивно бави питањем уметничког образовања на свим нивоима и додао да је тежиште на уметничкој игри.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је кроз сарадњу са Националном фондацијом за уметничку игру, стекло увид у неопходност пружања пре свега мотивације, а затим и различитих облика подршке ученицима који се баве овом врстом уметности, навео је министар.

Ово међународно балетско такмичење  креирано је са циљем да понуди највиши квалитет, подржи домаћу сцену уметничке игре и представи младе играче из Србије, региона и Европе најцењенијим стручњацима и институцијама из ове области.

Главна такмичарска сцена биће београдско Народно позориште, а балетске сале Националне фондације за уметничку игру користиће се за мајсторске часове и пробе.

Loading