ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Бесплатне уџбенике добиће 90 одсто пријављених ученика

Око 63 процента пријављених ученика добиће бесплатне књиге, за 35.000 деце држава ће платити пола износа, а око десет одсто оних који су се пријавили не испуњавају предвиђене услове.

За бесплатне уџбенике у школској 2015/16. години пријавило се око 147.000 основаца и за ту намену из буџета је издвојено 620 милиона динара, рекла је проф. др Зорана Лужанин државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Танјугу у петак, 10. априла 2015. године.

У категорији деце која добијају бесплатне књиге од државе су ученици чија су оба родитеља незапослена, деца са инвалидитетом, они који добијају материјални додатак.

Такође, све пријављене породице које имају примања мања од 10.000 динара по члану домаћинства, рачунато на основу ОЕЦД формуле, добиће целокупну помоћ, рекла је Лужанин и навела да је у тој категорији око 27.000 деце.

Наредну групу чине породице чија су примања од 10.000 до 20.000 динара по члану домаћинства и ту се налази још 35.000 ученика, који ће добити 50 одсто помоћи.
„Око десет одсто пријављених неће добити помоћ јер не улазе ни у једну од 11 предвиђених категорија“, рекла је Лужанин.
Како је објаснила, у три категорије је уведен праг по основу примања и то је у случају када су оба родитеља запослена, један родитељ запослен или запослени самохрани родитељ.
Лужанин подсећа да је за будуће прваке рок за пријаву до 10. јуна и позива родитеље да приликом тестирања деце попуне образац за бесплатне уџбенике.

Loading