ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Бесплатни уџбеници за 86.000 основаца

Бесплатни уџбеници за око 86.000 основаца од првог до осмог разреда путују у школе. Дистрибуција је почела. Комплети школских књига које држава дарује стићи ће у осмолетке пре него што ђаци заузму клупе првог септембра. Први пут у складу са Стратегијом за подстицање рађања свако треће и наредно дете у систему образовања добиће уџбенике – а то ће бити 35.657 основаца у предстојећој школској години, рекла је за Политику Весна Недељковић, помоћник министра за предшколско и основно образовање.

Актуелни Закон о уџбеницима предвиђа да се бесплатни уџбеници додељују само социјално угроженим школарцима, примаоцима новчане помоћи. Отуда су ђаци из материјално угрожених породица прва категорија деце за коју је држава и овога пута обезбедила комплете уџбеника. Међутим, новим пројектом Министарства просвете, науке и технолошког развоја, под називом „Набавка уџбеника и других наставних средстава за ученике основних школа”, на основу одлуке владе проширена је листа школараца којима се уџбеници купују новцем из републичке касе. Осим социјално угрожених, сада су обухваћени и основци са сметњама у развоју и инвалидитетом, који основно образовање стичу према индивидуалном образовном плану али по редовном програму као и њихови вршњаци без сметњи у развоју. Такође, обухваћени су и ђаци основних школа који су треће (и свако наредно) дете у породици.

Да би породице са више од двоје деце оствариле право да за основце добију књиге од државе сва чеда у кући морају бити у образовном систему. На пример, осмаку који је четврто дете, следују бесплатни уџбеници ако су му старији браћа или сестре средњошколци или студенти, али породица са рецимо троје деце од којих су двоје запослени, дакле раде и зарађују, не може да конкурише за бесплатне уџбенике за треће дете које је основац – објашњава Недељковићева.

За предстојећу школску 2017/18. годину за бесплатне уџбенике из републичког буџета издвојено је 571.747.000 динара, каже помоћница министра, као и да је право да добију књиге од државе на поклон остварило скоро двоструко више основаца него лане. У прошлој школској 2016/17. години, држава је уџбенике обезбедила за 45.000 деце из породица које су примаоци социјалне помоћи, а сада ће бесплатне књиге добити око 86.000 основаца.

Прошле године смо новим уџбеницима који се користе у настави опремили школске библиотеке. Свака школа поседује одређен број комплета које може да уступи деци на коришћење и кад се посао око набавке бесплатних уџбеника заврши. То је урађено да деца која завређују бесплатне уџбенике не би остала ускраћена због неких административних процедура, јер на пример, родитељи не успеју благовремено да донесу одговарајуће потврде на основу којих ђацима следују уџбеници од државе. Школе су у обавези да из библиотеке на реверс детету уступе комплет који ће ђак вратити на крају школске године, ако већ није на време конкурисао и добио бесплатне уџбенике на поклон од државе – образлаже Недељковићева.

Њен је закључак да директори школа не смеју да игноришу чињеницу да су осмолетке претходних година, нарочито у Београду, добијале комплете уџбеника а да се нису се све књиге мењале, и да би из тих резерви такође могли да се оформе комплети уџбеника за ђаке којима су потребни. Школе и на тај начин могу да изађу у сусрет деци, а родитељи имају право да то затраже – указује Недељковићева.

Шта садржи комплет

За ђаке од првог до четвртог разреда основне школе комплет који купује држава састоји се од уџбеника за предмете: математика, српски (матерњи) језик, свет око нас, природа и друштво и страни језик као обавезни предмет. Старијим основцима, од петог до осмог, додељују се бесплатне књиге за математику, српски (матерњи) језик, први страни језик, географију, историју, хемију, физику и биологију. Уџбеници за следећу школску годину, као и за прошлу, набављени су од издавача чија су издања наставници одабрали да користе у настави три године, од школске 2016/17. до 2018/19.

Од државе и прилагођене књиге за ђаке са сметњама у развоју

У току је поступак јавне набавке за израду прилагођених уџбеника за децу са сметњама у развоју која уче према прилагођеним или измењеним програмима. За то је опредељено око 30.000.000 динара. У следећој школској години, захваљујући томе, на пример слабовиди и слепи ђаци добиће бесплатне уџбенике са увећаним фонтом и сликама или на Брајевом писму – најављује Весна Недељковић, помоћник министра просвете.

Loading