ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Бежични вај-фај за 40 школа у Србији

Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство трговине, туризма и телекомуникација и компанија Мајкрософт, покренули су пројекат увођења бежичне вај-фај мреже у школама у руралним подручјима Србије.
Поред брзе вај-фај мреже чије ће коришћење бити бесплатно, 40 основних и средњих школа са више од 17.000 ученика и 2000 наставника, добиће висок ниво сигурности и контролу коришћења садржаја на интернету кроз наменски портал.
„Овај пројекат је још један у низу наших заједничких настојања да унапредимо инфраструктуру у школама како би смо подигли ниво дигиталних компетенција наставника и дигиталне зрелости школа.  Унапређивање наставе употребом ИКТ и увођење дигиталних сервиса у функционисање школа чини предуслове да школа образује дигитално компетентне ученике, спремне за живот у 21. веку“, саопштио је министар просвете, науке и технолошког развоја, Младен Шарчевић.
Државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић, изразила је очекивање да ће технолошка модернизација у овим школама омогућити унапређење наставног процеса, односно адекватно изучавање предмета информатике и рачунарства који ће од следеће школске године бити обавезан.
„Јачање информационо комуникационе инфраструктуре образовног система, посебно у руралним подручјима, услов је за спровођење савременог наставног програма и отклањање социјалног и економског јаза међу генерацијама које долазе“, истакла је државни секретар.
„Пројекат пружања вај-фај услуге у школама у Србији изузетно је важан за канцеларију Мајкрософт због наше посвећености подршци модернизацији образовања у Србији. То је истовремено наш исказ посвећености активној и доброј сарадњи са ресорним министарствима у Србији, што нас обавезује да наставимо рад на увођењу технолошких решења која доприносе конкурентности наших долазећих генерација и целе земље“, изјавио је Жељко Вујиновић, генерални директор Мајкрософт за Србију и Црну Гору.
Пројекат је започет 20. марта 2017. инсталацијом опреме на четири локације – у основној школи у Бачу и гимназијама у Новом Пазару, Рашкој и Пожеги. Планирано је да до краја маја опрема буде инсталирана у преосталим школама, а до краја јуна 2017. биће омогућена и употреба Мајкрософт Офис 365 сервиса за образовање и унапређење наставе наставницима и ученицима у одабраним школама.

Loading