ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Билатерална сарадња са Белорусијом: резултати Конкурса

На основу Споразума о научно-технолошкој сарадњи између Републике Србије и Републике Белорусије, у Београду је 15.-16. марта 2016. године одржано Седмо заседање Мешовите српско-белоруске комисије за научно-техничку сарадњу.

Делегацију Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије предводио  је миистар др Срђан Вербић, а белоруску делегацију Пјотр Балтрукович, први заменик председника Државног комитета  за науку и технологију Републике Белорусије.

Полазећи од потребе да се подржи научна и технолошка сарадња на бази паритета и реципрочног интереса, уз поштовање националних приоритета, у области развоја науке и технологије у обе земље усаглашен је и потписан Протокол са Седмог заседања Мешовите српско-белоруске комисије.

Мешовита комисија је констатовала да је на Јавни позив за суфинансирање заједничких научноистраживачких пројеката између Републике Србије и Републике Белорусије за 2016/2017. годину пријавиљено 9 пројекта коју су задовољили услове конкурса.

Након разматрања пристиглих предлога, те у складу с утврђеним приоритетима и правилима Јавног позива, укупно је за реализацију изабрано 5 пројеката у трајању од две године, почев од 1. априла 2016. Обе стране ће финансирати пројекте према сопственим моделима у националној валути,  неопходне за реализацију сарадње на одобреном пројекту.

Руководиоци усвојених пројеката биће обавештени писменим путем о динамици и начину финансирања.

Loading