ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Бити успешнији уз подршку успешних. Железара Смедерево у дуалном образовању

Караван образовања „Дух младости” посетио је Смедерево, 14. град у коме је успешно настављена промоција дуалног и предузетничког образовања. Посетиоци Каравана су имали прилику да на лицу места чују детаљне информације о Националном моделу дуалног и предузетничког образовања, о сарадњи школа и привреде у Смедереву, као и о значају те сарадње како би млади људи завршавали школу са високим компетенцијама и били цењени на тржишту рада.

Уочи отварања Каравана помоћница министра просвете за стратешко планирање Габријела Грујић је истакла да ће нови образовни профили помоћи младима да лакше нађу посао у својој земљи.

Ове године профил оператер за прераду метала представља приоритетни профил у школама Смедерева. Ваша компанија Железара Смедерево ће имати компетентне младе људе, оснажене знањем, који ће чинити одрживи развој овог града. Сигурна сам да ће сви млади који се определе за овај профил стећи функционално знање, али оно што је овде посебно, имати шансу да се запосле одмах након формалног образовања. У вашем граду постоји једна снажна компанија која ће, надам се, уз вашу помоћ дуго година у Србији бити лидер и чинити нашу привреду јачом и снажнијом, изјавила је Грујућ.

Присутнима се обратио и државни секретар Министарства просвете Владимир Џамић који је истакао да је образовање један од кључних приоритета Владе Србије.

Влада Републике Србије је као стратешки приоритет дефинисала образовање и све оно што радимо данас овде у Смедереву, и широм Србије сваког викенда, јесте због младих и за младе људе којима желимо да пошаљемо поруку да треба да остану у Србији и овде граде своју будућност и будућност својих породица. Почетком октобра ћемо имати један велики пројекат „Мој град, мој избор, моја каријера“, који ће омогућити да на један другачији начин конципирамо пројекат студентских пракси и да омогућимо младим људима да прво радно искуство стекну током студија, рекао је Џамић.

Директорка Сектора за едукацију Привредне коморе Србије, Мирјана Ковачевић истакла је да је Привредна комора спремна да помогне да привреда квалитететно одради задатак који јој је поверен.

Дуално образовање је заправо образовање на два места, у школама и у реалном радном окружењу у привредним субјектима. Из тог разлога Привредна комора Србије жели да се што више привредних субјеката укључи у овај модел образовања. Данас имамо преко 60 средњих стручних школа, 19 образовних профила и преко 200 компанија које ће отворити врата својих објеката за реализацију овог модела образовања, а интересовање је показало и више од 1800 привредних субјеката, изјавила је Ковачевић.

Манифестацију је отворила Миљана Кравић, члан градског већа за просвету која је указала на бенефиције које млади у Смедереву имају од дуалног образовања.

Више страних компанија успешно послује на нашем подручју, где смо прошле године отворили преко 3000 радних места и тај тренд се наставља. Стопа незапоследности из месеца у месец опада и ја се надам да ова активност данас неће само поспешити ту причу већ ће и на прави начин скренути пажњу на значај реформи које следе у образовном систему. Али и на значај дуалног и предузетничког образовања, које не само да је важно када је реч о запошљавању него и о развоју привреде, рекла је Кравић.

У име организације “Spirit of youth” присутне је поздравила потпредседница организације Јована Дрезга која је поздравила младе који су се одазвали у великом броју.

У оквиру манифестације одржана је и панел дискусија на тему дуалног и предузетничког образовања на којој су учествовали помоћница министра просвете Габријела Грујић, државни секретар Владимир Џамић, директорка Сектора за едукацију Мирјана Ковачевић, као и представници средњих школа из Смедерева.

Најмлађи су имали прилику да се опробају у баскету 3х3, квизу знања, као и да учествују у акцији „Згиб зона“, у којој град који уради највише згибова осваја реновирање дечијег парка или спортског игралишта по жељи.

 

Loading