ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Благојевић и Пашић обишли школе на Косову и Метохији

Помоћници министра просвете Милош Благојевић и Милан Пашић посетили су образовне установе у српским срединама на Косову и Метохији.

Они су обишли објекте школа који су реконструисани и изграђени и најавили наставак улагања, како би деца и наставници имали што боље услове за рад и учење.

“Сектор за основно, предшколско и, наравно, Сектор за средње образовање Министарства просвете је уз наше колегинице и колеге, као и ученике и родитеље. Ту смо за њих увек, да им омогућимо што лакши почетак школске године“, рекао је Благојевић.

Он је додао да је и сарадња са директорима и школском управом на високом нивоу и да очекује да тако буде и убудуће.

“ Имали смо и прилику да присуствујемо тематском дану у Медицинској школи са домом ученика у Косовској Митровици, који је реализован у складу са Смерницама Министарства просвете за организацију и реализацију образовно васпитног рада у школској 2023/2024. години. Надамо се да ће школска година протећи без проблема,“, рекао је Благојевић.

Помоћник министра Милан Пашић истакао је да држава Србија преко Министарства посвете свесрдно подржава рад предшколских установа, основних, средњих и високих школа, факултета и научних институција,чије је седиште на територији наше јужне покрајине.

„Наша посета, која је садржала обилазак образовних установа и разговоре са колегама, ученицима и представницима локалних самопурава, имала је за циљ подршку, даљи развој и унапређивање квалитета рада образовних институција“, рекао је Пашић.

На састанку са директорима основних и средњих школа разговарали су о свим актуелним темама важним за почетак школске године, као и о условима у којима се реализује образовно-васпитни рад.

„Веома сам задовољан оним што сам овде видео, као и ангажованошћу колега из школске управе, директора и свих запослених да све буде спремно за повратак ученика у школске клупе и почетак нове школске године. Изазови са којима се сусрећу наше колеге из јужне покрајине, нису нимало пријатни, а они су опет показали своју професионалност и посвећеност да образовање има значајну улогу у развоју и формирању личности појединца“, рекао је Пашић.

Начелник Школске управе Косовска Митровица Иван Запорожац изразио је задовпљство због посете помоћника министра.

„Имали су прилику да се упознају како функционише систем образовања и васпитања, у којим условима наши ученици и наставници изводе наставу и са којим се све потешкоћама сусрећемо на терену. Заједно обишли неколико школа, посетили верске и културно историјске знаменитости нашег народа и састали се са преко 100 директора основних и средњих школа. Општи утисак просветних саветника, директора, саветника спољних сарадника је да је ово за све нас једно огромно искуство, јер смо сви заједно имали прилику да много тога научимо и да заједно са помоћницима министра прокоментаришемо све недоумице које смо имали и добијемо одговоре на многа питања“, истакао је он.

Loading