ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Брисел: Управљачка платформа за истраживања и иновације за Западни Балкан

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић учествовао је данас у Бриселу на министарском састанку Управљачке платформе за истраживања и иновације за Западни Балкан, који је организовала Европска комисија.

 Састанком је председавао Карлос Моедаш, европски комесар за науку и иновације. Обраћајући се присутним министрима, Моедаша је поздравио посвећеност држава Западног Балкана програму Хоризонт 2020 и истакао подршку њиховој даљој интеграцији у европски истраживачки простор. Комесар је указао на значај регионалне сарадње и на стварање атрактивних могућности за талентоване младе истраживаче за развој каријере унутар региона.

 Министар Шарчевић говорио је о реформском процесу у делу истраживања и иновација, раду на законодавном оквиру, активностима у вези са формирањем Фонда за науку, изради стратегије паметне специјализације, програмима које спроводи Фонд за иновациону делатност, подршци најбољим младим истраживачима и њиховом укључењу у текући пројектни циклус, изради стратегије високог образовања и науке, оснивању центара изврсности у различитим областима науке.

 Министар је, такође, истакао важност регионалне сарадње, и у том смислу указао на значај будуће Фондације за истраживања и иновације за Западни Балкан, на чијем се формирању ради кроз Берлински процес.

 Помоћник министра проф. др Виктор Недовић је на предлог Комисије, а у име Западног Балкана, изнео главне закључке рада Управљачке платформе у претходном периоду, при чему је посебно нагласио очекивања и изазове овог региона у будућем „Хоризонт за Европу“ оквирном програму, раду на заједничкој позицији Западног Балкана. Недовић је поздравио повећање буџета овог програма у делу ширења изврсности, али и указао на чињеницу да су региону потребни додатни инструменти како би се брже прикључио развијенијем делу Европе и дао значајнији допринос њеном глобалном позиционирању.

 Генерални директор за истраживања и иновације Жан Ерик Паке, је у завршној речи поздравио реформске кораке у области истраживања и иновација унутар региона, указао на подршку Комисије кроз текући и будући оквирни програм за истраживања и иновације, и посебно истакао Србију као позитиван пример који би остали требало да следе.

Loading