ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Брзи 4G интернет за основце у руралним деловима Србије

Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са компанијом Вип мобил (Vip mobile)  спровела је постављање рутера са 4G интернетом у 25 основних школа у руралним деловима Србије. Захваљујући пројекту „4G учионице“, обезбеђен је интернет у истуреним одељењима школа за подршку наставном кадру у дигиталној едукацији и даљем развоју ученика у том пољу.

Рутери су постављени у школама широм Србије, у околним селима код Сремске Митровице, Чајетине, Пожеге, Прешева и другим општинама, а ова одељења сада су повезана веома брзом 4G мрежом. На овај начин значајно је унапређено школовање ученика у малим одељењима који због удаљености нису имали услове за образовање као основци у већим местима. Уједно, ђаци ће моћи преко видео позива да остварују контакт са вршњацима из других школа и прикључе се настави и едукативним садржајима матичних школа.

Успешан завршетак пројекта поздравио је министар просвете, науке и технолошког развоја, Младен Шарчевић.

Први кораци за осавремењивање образовања урађени су још прошле године, а један од приоритета Министарства за ову годину је модернизација и дигитализација у школама. Имамо важан циљ када је у питању обука наставника за нови начин рада и примењива знања. Компанија Вип је логичан партнер у овим областима, као компанија која има слуха за потребе локалне заједнице у којој послује и у сарадњи са државним институцијама успешно реализује пројекте који су од значаја за Србију и њене најмлађе грађане, изјавио је министар Шарчевић.

Могућности које интернет и нове технологије пружају у образовању су огромне, што дигитализацију ставља као приоритет и компанијама и друштву у целини, изјавио је генерални директор компаније Вип мобиле, Дејан Турк.

Као компанија која нуди завидан ниво покривености 4G мрежом, имамо велику одговорност да обезбедимо да најквалитетнији интернет буде доступан свим нашим грађанима, поготово ђацима. Са Министарством смо направили важан искорак ка дигитализацији у образовању и дигиталном описмењавању ученика у деловима Србије који су мање приступачни. Желимо да будемо међу покретачима позитивних промена у образовању, за почетак увођењем нових технологија, поручио је Турк.

Пројекат „4G учионице“ представља један у низу активности компаније Вип мобиле у оквиру друштвено одговорног пословања стварањем дигиталних решења, попут апликације за безбедност деце на интернету „Дечја зона“ и дигиталног саветовалишта у виду донације Савезу удружења Аутизам Србија.

Loading