ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Буђење” – Програм обележавања прве годишњице и комеморација за жртве масовног убиства 3. маја 2023.

У петак, 3. маја 2024. године, у Београду, програмом под називом „Буђење“, обележиће се прва годишњица масовног убиства у ООШ „Владислав Рибникар“. Комеморативни дан означава почетак вишеслојног процеса меморијализације. Чине га просторно-ликовна инсталација која омогућава достојанствено одавање поште жртвама на месту злочина, Форум који је позив грађанима на заједничко критичко промишљање узрока и последица масовног убиства и завршни музичко-сценски програм, као израз колективне туге и почетак изградње односа поверења и повезаности међу грађанима Србије.

Програм ће се одвијати по следећем распореду:

  • У 8.40, у улици Краља Милутина 10, где је извршено масовно убиство, окупиће се породице убијених, рођаци, пријатељи и грађани који имају потребу да искажу солидарност и емпатију.
  • У 8.41, 3. маја 2024. године, медији у Србији ће прекидом програма обележити минут ћутања, као и 4. маја 2024, у 22.32, као сећање на жртве из Малог Орашја и Дубоне.
  • У периоду од 09.00 до 19.00, у простору код споменика Десанки Максимовић на Ташмајдану, биће организован Форум у оквиру којег ће грађани разговарати са представницима Мултидисциплинарног тима о питањима која се тичу узрока и последица масовних убистава 3. и 4. маја 2023. У простору Форума биће доступна кутија за поруке, као и QР кодови који ће омогућити грађанима да поделе своја размишљања и предлоге, што ће бити важан материјал који ће се користити у процесу развијања идеја о будућем Меморијалном центру.
  • Од 09.00 до 19.00 на за ову прилику постављеним екранима у Ташмајданском парку биће приказиван видео-колаж сећања на Бојану, Ану, Катарину, Мару, Ему, Софију, Андрију, Адриану, Ангелину и Драгана.
  • У 20.00 ће у Ташмајданском парку почети завршни музичко-сценски програм уз директан телевизијски пренос у реализацији Радио-телевизије Србије, како би се грађани удружили у заједничком сећању и туговању и послали поруке емпатије и солидарности.

Програм комеморације настао је у сарадњи ужег већа Мултидисциплинарног тима за успостављање Меморијалног центра у знак сећања на жртве масовног убиства 3. маја 2023. у Београду и породица жртава, а уз подршку представника Владе Републике Србије и Града Београда који су обједињени у Радној групи за успостављање Меморијалног центра у знак сећања на жртве масовног убиства у Огледној основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду.

Просторно-ликовна инсталација у улици Краља Милутина 10 ће, као симбол заједничког сећања, остати у јавном простору до почетка радова на успостављању Меморијалног центра. Грађани ће моћи да положе цвеће, запале свеће и упишу се у књиге сећања.

Мултидисциплинарни тим за успостављање Меморијалног центра у знак сећања на жртве масовног убиства у Огледној основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду захваљује многобројним уметницима и професионалним радницима који посвећено учествују у реализацији програма обележавања прве годишњице:

  • ауторима просторно-ликовне инсталације, дизајнерима Весни Пејовић, Братиславу Миленковићу и Исидори Николић
  • илустратору и дизајнеру Јакши Лакићевићу
  • ауторима и ауторкама илустрација: Алекси Јовановићу, Ани Григоријев, Ани Милојковић, Ани Петровић, Андријани Рико, Бобу Живковићу, Бојани Стојановић, Биљани Михајловић, Бојани Лукић, Борису Кузмановићу, Дарку Гркинићу, Драгани Радановић, Дуњи Брановачки, Душану Павлићу, Јелени Виторовић, Јелени Вучић, Марици Кицушић, Марији Миладиновић, Милени Калуђеровић, Милени Станковић, Младену Анђелковићу, Нади Серафимовић, Јасмини Трифуновић, Маји Веселиновић, Маши Павловић, Јани Адамовић, Марији Поповић, Тихомиру Челановићу и Тијани Кнежевић
  • ауторима видео-колажа, аниматору Далибору Рајнингеру, монтажерки Александри Миловановић и дизајнерки Јелени Санадер
  • редитељки Ани Константиновић
  • ауторима завршног музичко-сценског програма, редитељу Борису Лијешевићу, композитору и дизајнеру звука Немањи Мосуровићу, Ани Коњовић, сценографу Саши Ивановићу и дизајнеру Александру Панићу
  • школи глуме Снежане и Ненада Ненадовића
  • продуценткињи Иви Племић Дивјак
  • продукцијском тиму: Сањину Ћоровићу, Горану Божовићу, Јанку Лачњевцу, Андреји Коршич, Ивану Лончаревићу, Бранки Грковић
  • комуниколошкињи Моники Хусар
  • лекторки Виолети Бабић
  • менаџеру штампарске производње Угљеши Гвоздену
  • компанијама Дигитал Принтинг Центер, Добо, С.Г.З.Р. Кнежевић Реа Лигхт 2020, Како.Ко десигн студио, Стеллар Принт Солутионс
  • радницима градских служби ЈКП Зеленило Београд и ЈП Путеви Београда

Чланови ужег већа Мултидисциплинарног тима за успостављање Меморијалног центра у знак сећања на жртве масовног убиства у Огледној основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду су: проф. др  Александар Бауцал, редовни професор Филозофског факултета у Београду, Братислав Тошковић, архитекта, проф. др Дубравка Стојановић, редовна професорка Филозофског факултета у Београду, Јасминка Петровић, књижевница и едукаторка, Јасмина Николић, директорка Виктимолошког друштва Србије, др Олга Манојловић Пинтар, виша научна сарадница Института за новију историју Србије, проф. др Сања Ћопић, председница УО Виктимолошког друштва Србије, др Славица Шевкушић, виши научни сарадник Института за педагошка истраживања, Огњен Божовић, адвокат.

ПАМТИМО:

У ООШ „Владислав Рибникар“ у Београду, 3. маја 2023. убијени су: Бојана Асовић (11), Ана Божовић (11), Катарина Мартиновић (12), Мара Анђелковић (13), Ема Кобиљски (13), Софија Негић (13), Андрија Чикић (14), Адриана Дукић (14), Ангелина Аћимовић (14) и Драган Влаховић (53). Рањено је 6 особа.

У Дубони и Малом Орашју, 4. маја 2023. убијени су: Никола Милић (14), Александар Миловановић (17), Марко Митровић (17), Кристина (18) и Милан Панић (22), Лазар Миловановић (19), Немања Стевановић (21), Далибор Тодоровић (24) и Петар Митровић (25). Рањено је 12 особа.

ПРЕУЗМИТЕ:

„Буђење” – Програм обележавања прве годишњице и комеморација за жртве масовног убиства 3. маја 2023.

 

 

Loading