ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Цирих: имплементација Закона о дуалном образовању

Другог дана посете Швајцарској, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић састао се данас у Цириху са Урсулом Ренолд, шефом одељења за истраживање образовног система Швајцарског економског института при Федедарлном институту за технологију.  

Министар је указао на изузетне резултате досадашњег рада на  законодавном оквиру у области образовања.

Народна скупштина Републике Србије усвојила је шест закона, рекао је министар и додао да  су још 4 нацрта спремна за скупштинску процедуру.

Он је посебно истакао да је план уписа у средње школе превазишао очекивања када је реч о дуалном образовању.

На састанку су разматрани даљи кораци у имплементацији Закона о дуалном образовању. Ренолд, иначе ауторка бројних иницијатива од великог значаја за развој  средњег стручног образовања у Швајцарској и другим земљама, је дала пуну подршку увођењу дуалног образовања у образовни систем Србије, јер рецепт за успешно стручно образовање чини добра и интензивна сарадња образовних институција и привреде.

Као кључне изазове Ренолд је издвојила укључивање послодаваца у израду курикулума, формирање квалитетне понуде места за учење кроз рад и свеобухватну промоцију предности дуалног образовања. Саговорници су сагласни да је наредни важан корак израда методологије за праћење и евалуацију развоја дуалног образовања.

Loading