ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Чланство у Европском конзорцијуму архива података у друштвеним наукама CESSDA ERIC

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије постало је члан  Европског конзорцијума архива података у друштвеним наукама – CESSDA ERIC чиме ће српској истраживачкој заједници бити олакшан приступ подацима и резултатима истраживања у области друштвених наука.

Реч је о архиви интегрисаних података великих размера у области друштвених наука. Циљ CESSDA ERIC је да пружи свеобухватане, организоване и интегрисане податке из области друштвених наука, чиме ће олакшати и подржати најквалитетнија истраживања, наставу и учење у области друштвених наука у Европском истраживачком простору и повећати утицај активности својих чланова.

Чланство у CESSDA ERIC доводи до сарадње и доприноси развоју паневропске и међународне инфраструктуре у области друштвених наука, а српској истраживачкој заједници обезбеђује приступ подацима и резултатима истраживања. Подаци из Републике Србије ће бити  доступнији, и то као део података на којима ће бити базиране нове европске и међународне анализе, док ће европски подаци бити лакше доступни за српске истраживаче. Придруживањем конзорцијуму повећава се и вероватноћа укључивања података из Републике Србије у европске компаративне студије.

Чланством у CESSDA ERIC, српски сервис провајдер (Service Provider) може да развије своју структуру и сервис за српске и европске истраживаче. Сви CESSDA ERIC сервис провајдери раде заједно, размењују добијене резултате истраживања и доприносе развоју CESSDA ERIC и заједничког CESSDA сервиса, тако што су прилагођени потребама и захтевима европске истраживачке заједнице. Српски сервис провајдер може да се развија паралелно са другим сервисима кроз учешће у пројектима, које, између осталих, финансирају и Европска комисија и иновативни CESSDA ERIC фондови.

Национални пружалац услуга (Service Provider) је Дата центар података Института економских наука у Београду.

Loading