ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дан науке ове године обележава се у специфичним епидемиолошким условима

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Владимир Поповић оценио је да се Дан науке ове године обележава у веома специфичним епидемиолошким условима, али да се током пандемије још једном показао капацитет научне заједнице Србије и њена спремност да одговори актуелним друштвеним изазовима.

Најважније активности наших истраживача су: испитивање серопозитивности и производња сопствених ЕЛИСА тестова; епидемиолошка студија; формирање биобанке генетичких узорака; развој и производња домаћих синтетичких протеина гена и бројне друге студије и пројекти.

Поповић је навео и да је научна заједница имала кључну улогу у подизању капацитета Републике Србије када је реч о тестирању на корона вирус, са учешћем више од 120 истраживача, без којих овако велики број тестова не би могао бити урађен. 

Многи истраживачи и Дан науке проводе радећи на претходно поменутим пословима, у корист свих наших грађана.

Министарство је, уз подршку комплетне научне заједнице, углавном у последње две године, реализовало неколико кључних институционалних, административних и финансијских предуслова за оснаживање научног и иновационог сектора Републике Србије. Заједно ћемо и наставити да трансформишемо систем, који ће истовремено обезбедити компоненту компетитивности, уз финансијску сигурност истраживача и самих истраживања“, рекао је Поповић.

Фонд за науку ће данас на Дан науке објавити коначне резултате евалуације Програма за развој пројеката из области вештачке интелигенције, чији је буџет 2,4 милиона евра.

То је најбољи начин да обележимо Дан науке, финансирањем 12 нових пројеката. Пред нама је много изазова и напорног рада. Министарство просвете, науке и технолошког развоја честита свим истраживачима са свих наших универзитета, факултета и института Дан науке, уз констатацију да имамо чиме да се поносимо када је наука у питању, нагласио је државни секретар Поповић.

Loading