ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Давос: Србија суперзвезда светског образовања

Према Светском економском форуму Србија би могла бити нова суперзвезда образовања. У тексту који је објављен на званичном сајту Светског форума у Давосу Србија се нашла међу седам земаља које би могле постати суперзвезде светског образовања. Осим за Србију, Светски економски форум исту прогнозу има и за Аргентину, Тајланд, Чиле, Турску, Иран и Колумбију.

Са тачке гледишта високог образовања, ове земље чине групу TACTICS (тактика) и могле би да превазиђу земље BRICS-a ( Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка), каже се у тексту. Ова прогноза заснива се пре свега на  чињеници да је реч о земљама које иако имају БДП мањи од 15.000 долара по глави становника имају бар половину младог становништва укључену у високо образовање, истовремено од 2004. до 2010. године учешће тог  становништва у образовању у овим земљама је порасло за 5 или више одсто. Још један разлог за ову прогнозу је и чињеница да је у број објављених научних истраживања порастао за више од 3.000 годишње. Такође, свака од ових земаља има бар један универзитет на листи најбољих универзитета форума.

На основу свих података Светски економски форум констатује да у Србији и осталим земљама на листи, расте универзитетска заједница и да, истовремено, има више шанси да се шири.

Текст на сајту форума можете погледати на следећем линку https://www.weforum.org/agenda/2016/12/countries-global-higher-education-superstars-tactics-

 

Loading