ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Деца у предшколским установама без маске

Поводом недоумица које су појавиле у јавности, након доношења Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести Ковид-19 од 15. децембра 2020. године, а у вези са ношењем заштитних маски деце у предшколским установама, Министарство просвете, науке и технолошког развоја наводи, да у контролисаним условима током боравка у предшколским установама, у којима се примењују прописане противепидемијске мере, није потребно да деца носе заштитне маске. Заштитна маска је обавезна за сво особље у предшколским установама током боравка на радном месту.

Министарство подсећа да је још у мају послало свим предшколским установама Инструкције у вези са поступањем предшколских установа у време трајања епидемије Ковид-19, којом је, између осталог, предвиђено да су и родитељи који улазе у предшколску установу у обавези да носе заштитну маске.

Уредбом је предвиђено да су родитељи деце старије од четири године у обавези да обезбеде да деца носе заштитне маске на јавним местима у затвореном и отвореном простору, уколико није могуће одржати растојање између два лица од најмање два метра (испред продавница, апотека, на аутобуским и другим стајалиштима и сл.). Ношење заштитних маски је обавезно у јавном друмском и железничком превозу путника.

Loading