ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дечија недеља обележена у школама широм Србије

Ученици основних и средњих школа широм Србије обележили су и ове године низом активности Дечију недељу.

Дечија недеља посвећена је унапређивању подстицајног, здравог и безбедног окружења у којем деца могу развијати све своје потенцијале. Ове године посебна важност посвећује се развоју емпатије, вршњачке и међугенерацијске солидарности и даљој изградњи сигурног друштвеног окружења које подржава вредности толеранције. Oве године Дечија недеља обележена je под слоганом: ВЕЛИКО СРЦЕ ДЕЦЕ СРБИЈЕ

Музичка школа „Стеван Мокрањац“ из Врања обележила је Дечију недељу бројним креативним активностима под слоганом „Велико срце деце Србије“. Ученици су кроз радионице разговарали на тему емпатије, вршњачке и међугенерацијске сарадње, солидарности, одговорности, неговања пријатељства, тимског духа и осталих људских врлина. Они су своје ставове и креативност показали кроз цртеже и лепе поруке исписане у дворишту школе. Чланови Ученичког парламента су са наставницом солфеђа осмислили текст и компоновали ауторску песму „Велико је срце деце Србије“, а најмлађи ђаци осмислили су кореографију и извели композицију, коју је снимила локална телевизија.

Предшколци из вртића „Цицибан“ из Лесковца у оквиру Дечије недеље организовали активност „Са татом на пецању“. Заједно са родитељима пецали су на реци Ветерници.

Представници Ученичког парламента Основне школе „Светозар Марковић“ из Врања поводом Дечије недеље гледали су филм о толеранцији са циљем развијања ненасилне комуникације, вршњачке солидарности и емпатије. На симболичан начин пуштањем балона у ваздух указали су на значај поштовања дечијих права. Ученици нижих разреда су цртали на тему „Школа какву желим“, обишли и учланили се библиотеку.

Ученици Трговинско-угоститељске школе из Лесковца угостили су малишане из Основне школе „Светозар Марковић“ у школској радионици- посластичари „Фонтана“. Основци су имали прилике да виде како се припремају и пробају традиционалне колаче.

У оквиру Дечије недеље Основна школа „Јован Стерија Поповић“ из Вршаца започелa je акцију „Ми, а не само ја“ која је усмерена ка зближавању ученика кроз едукацију спорт и ваннаставне активности са циљем да се помери фокус са негативног обрасца понашања на позитивну комуникацију у школи и ван ње. Плави и црвени балони, које су ђаци пуштали, симболизују управо заједништво, јер се у овој школи, тим бојама, означавају преподневна и поподневна смена.

И ове школске године ученици и наставници ШОСО „Вуле Антић“ из Врања обележили су Дечију недељу пригодним активностима којима су подсетили на дечија права, али и обавезе које ученици требају испунити. Ученици су указали и на значај здраве животне средине цртајући природне лепоте на школском стадиону и посетили Мини сајам спорта на Градском стадиону.

Ученици и ученице Основне школе „Коста Стаменковић“ из Лесковца кредама у боји цртали су по школском терену на тему „Велико срце деце Србије“. Ученици су најпре обликовали велико срце на терену, а његову унутрашњост испунили својим цртежима и још једном послали поруку одраслима шта је за њих најважније – здрав развој, срећа и добробит.

Велико je срце  ученика из Основне школе „Бора Станковић“ из Тибужде који су, на предлог Ученичког парламента, у оквиру Дечије недеље, покренули хуманитарну акцију „Да сви наши другари буду здрави“. Ученици су правили лицидерска срца, која су као донације ученика прослеђене су модератору групе „Буди хуман – хуманитарне лицитације“, а сав приход од лицитација ићи ће за лечење Мартина Лава Николића. Акција ће бити настављена. Ученици ове школе су и писали и цртали на на тему „Шта то крије велико дечије срце?“

Основна школа „Доситеј Обрадовић“ из Врања је Дечију недељу обележила низом активности и радионица које су биле посвећене другарству, толеранцији и емпатији. Одржане су спортске активности, ученици трећег разреда извели су драмски текст „Суђење“, прваци гледали представу „Црвенкапа“, док су ученици старијих разреда организовали хуманитарну журку.

Дечија недеља обележена је и у Основној школи „1.мај“ из Вртогоша код Врањa.  Ученици су разговарали о дечијим правима и обавезама.

Дечија недеља у Основној школи ,,Аца Синадиновић“ у Предејану. Ученици су направили Етно кутак у холу школе, а ученици млађих разреда су на радионици са родитељима правили разне рукотворине.

Дечја недеља је у Основној школи „Бора Станковић“ из Вучја почела презентацијом Буквара дечјих права. Организована је и дечија пијаца хуманитарног карактера, извођење старинских игара, такмичење у спортским дисциплинама, квиз ученика петог разреда, добродошлица првацима уз паролу „Деца деци“. Ученици су и исцртавали двориште шареним кредама, одржана је изложба ликовних радова, а Дечија недеља је завршена традиционалним маскенбалом. Активности су организовали Ђачки парламент, ученици, родитељи и учитељи, наставници и стручни сарадници ове школе.

Ове године, Дечија недеља у Основној школи ,,Георги Димитров“ у Босилеграду је посвећена развоју емпатије и солидарности међу децом, наглашавајући њихову важност за лични развој сваког детета. Ђачки парламент израдио је манифестације ,,Велико срце деце Босилеграда“, организовано је сликање на асфалту, караока журка, спортски да и игре без граница, приредба и маскембал.

Дечија недеља обележена је и у Основној школи „Предраг Девеџић“ у Врањској Бањи приредбама, музичким квизом и радионицама.

Припремне предшколске групе 1. и 2. из Предшколске установе „Вукица Митровић“  из Лесковца током Дечије недеље су са родитељима и васпитачима посетили „Ноћ истраживача“ и били одушевљени експериментима које су видели.

Деца су у Лесковачком културном центру гледала дечију представу и посетила Самит фотографија у организацији Фото-клуба „Лесковац“. Обишли су и Народни музеј и Научни клуб у Центру за стручно усавршавање.

У сарадњи са Одељењем за заштиту животне средине града Лесковца, у парку на Хисару, малишани су учили о томе како сачувати природу, одвајати отпад, чувати биљке, животиње, реке…

Предшколци из ПУ „Вукица Митровић“ посетили су и ватрогасце, који су има указали на понашање у случају пожара, поплава, земљотреса, елементарних непогода. Деца су носила шлемове, пробала маске и одела и „гасила“.

„Велико срце деце Србије“ подсетило је одрасле да деца желе да живе у здравом, безбедном, безбрижном и подстицајном окружењу у коме могу безбедно да расту и развијају своје потенцијале.

Loading