ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дечија недеља у знаку борбе против насиља

Министарство просвете, науке и технолошког развоја обележило је Дечију недељу обукама у циљу превенције насиља, а како би подржало ученике, родитеље и школе у процесу обезбеђивања сигурног и подстицајног окружења за развој деце.

Прве радионице са ученицима средњих школа у Београду, организоване кроз пројекат „Моје је право да знам своја права и обавезе“ 4. и 5. октобра, одржане су у сарадњи са МУП и Удружењем Пријатељи деце.

Укупно ће бити одржано шест радионица, путем којих ће 120 представника младих из ученичких парламената из средњих школа у Београду, Нишу, Новом Саду, Суботици, Крагујевцу и Новом Пазару бити информисано о њиховим правима и одговорностима у складу са члановима из Конвенције о правима детета, као и превенцији и заштити од свих видова насиља и злоупотребе опојних дрога. Они ће у улози вршњачких едукатора организовати низ радионица у својим школама, чиме ће ове садржаје учинити доступним великом броју ученика.

Такође, заједно са UNODC, Канцеларијом УН за борбу против дроге, 5. и 6. октобра организована је обука Јаке породице за 36 стручних сарадника који долазе из школа са територије девет школских управа Министарства. Стручни сарадници ће, потом, у наредном периоду организовати примену ових обука како би пружили подршку родитељима и њиховој деци у школи на превазилажењу стресова које носи адолесцентни период.

Реализацију обе обуке финансијски је подржао ОЕБС.

Министарство интензивно ради на превенцији појаве насиља и повећању безбедности у школи организацијом обука за ученике, стручне сараднике из школа који ће радити са групама родитеља у својим школама.

Loading