ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Децу предшколског узраста потребно укључити у систем образовања

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, градски менаџер Горан Весић и чланица Градског већа Татјана Поповић обишли су данас београдске вртиће „Скадарлија“ и „Тесла – наука за живот“.

Министар Шарчевић рекао је да jе потребно да се више деце предшколског узраста укључи у систем образовања и наjавио почетак коришћења кредита Светске банке у износу од 50 милиона долара са коjом се ради на укупноj мрежи предшколских установа у целоj Србиjи.

„Рана писменост jе jако важна категориjа, да родитељи и сви други схвате да jе то важно за напредовање детета за здраву и писмену нациjу. Tо jе огроман посао на плану градње, обуке, планова и програма, као и закона, где настоjимо да цео процес има системски ток“, казао jе министар Шарчевић приликом обиласка вртића „Скадардлиjа“ у оквиру Предшколске установе „Дечjи дани“.  Министар је истакао да предшколски модели мораjу да се укључе у образовање и најавио да ће деца у вртићима имати свој образовни број. Kако jе додао, статистика показуjе да у неким деловима Србиjе рано образовање чини обухват три до пет одсто, а да jе обавеза да наредних година таj ниво буде подигнут и до 80 одсто. Tо jе, како каже, европски стандард.

Део средстава, како jе истакао, отићиће на опрему, а део на обуку људи.

Што се тиче мреже предшколских установа, он jе рекао да ће се таj модел како jе спроведен у Београду, применити и у другим градовима.

Говорећи о финансирању предшколског образовања, Шарчевић jе рекао да jе то сложен подухват и да су „васпитачи у Београду на неки начин привилеговани jер имаjу добру плату, стабилну и на време исплаћене обавезе“. У остатку Србиjе, како jе додао, то ниjе случаj.

Градски менаџер Горан Весић захвалио jе министру Шарчевићу што jе за прву посету одабрао управо таj београдски вртић, чиме jе указао на значаj Београда и предшколског образовања коме у прошлости ниjе био предаван значаj какав треба да има у систему образовања.

„Данас деца постаjу функционално писмена са три године, што говори да предшколско образовање мора бити део укупног система образовања. Београд jе ове године у вртиће уписао око 13.500 деце, што jе наjвише до сада, а подсетићу да смо од 2015. у цео систем укључили и приватне вртиће, где jе уписано око 6.500 деце“, рекао jе он.

Kако jе истакао, нада се да ће се успети у томе да се са мрежом основних школа капацитет повећа за око 1.500 деце.

„Tо значи да ћемо добити нове капацитете jер ће бити обезбеђен новац за реновирање тих установа. Tо свакако неће бити довољно jер сваке године у Београду се у први разред уписуjе 19.000 малишана, што говори да ћемо у наредном периоду морати да учинимо много више како би више деце могло да добиjе места у предшколским установама“, рекао jе Весић. Oн jе подсетио да jе ове године Град Београд отворио нови вртић у Mилеве Mарић Ajнштаjн са 120 места, као и да су реновиране две централне кухиње са 4.500 оброка.

„Предстоjи нам велики посао да обезбедимо нових 1.000 до 1.500 места у већ постоjећим капацитетима у основним школама и да преко jавно-приватног партнерства заинтересуjемо оне коjе озбиљниjе желе да се баве овим послом и тако створимо више капацитета“, додао jе градски менаџер.

„За Град Београд то питање представља приоритет, али новац за изградњу нових вртића ниjе лако обезбедити, јер један вртић кошта око 200 милиона динара, али ми се трудимо да уз помоћ Министарства нађемо начине и да анимирамо компаниjе да се преко jавно-приватног партнерства укључе у оваj процес како би што више деце ишло у вртиће и било спремниjе за живот у 21. веку“, истакао jе Весић.

Упитан о томе да ли ће васпитачи добити повишицу, он jе рекао да они то сигурно заслужуjу и да ће се покушати да се то и омогући.

„Веруjем да ће наш буџет бити све већи и већи да можемо да наградимо васпитаче, а то ипак зависи од тога да ли имамо новца или не“, истакао jе Весић.

Директорка Предшколске установе  „Дечjи дани“ Jасна Вуклиш рекла jе да jе важно да се заjедничким снагама ради на томе да предшколство буде све боље.

Домаћини и гости обишли су потом више соба и радионица у вртићима и присуствовали новогодишњој представи коју су приредиле васпитачице и деца вртића „Скадарлија”, као и представи у вртићу „Тесла – наука за живот“ .

Loading