ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Делегација Департмана образовања и универзитета америчке државе Охајо у посети Србији

Делегација Департмана за образовање и Универзитета Лорeин из Охаја у тродневној је посети Србији и Министарству просвете, науке и технолошког развоја током које ће обићи гимназије у Сремској Митровици, Зајечару, Младеновцу и средњу пољопривредну школу Свилајнцу, као и Универзитет у Београду.

Делегацију из Охаја примили су у Министарству државни секретари проф. др Маријана Дукић Мијатовић и проф. др Ивица Радовић и са сарадницима представили систем образовања у Србији, али се и упознали са системом образовања у Охају.

Државна секретарка проф. др Маријана Дукић Мијатовић истакла је да Меморандум о разумевању у области образовања између Србије и америчке државе Охајо, потписан пре годину дана, отвара велике могућности за сарадњу образовних установа Србије и Охаја.

Меморандум о сарадњи у области образовања, које је кључан сегмент сваког друштва, омогућава не само унапређивање билатералних односа између наше две земље, него отвара велике могућности да се оба система унапређују и да наше установе међусобно сарађују“, рекла је Дукић Мијатовић.

Државни секретар проф. др Ивица Радовић рекао је да велики спектар тема и области у којима је могућа сарадња два образовна система.

Сарадња у области образовања је неограничена и сматрам да може бити веома корисна за оба система без обзира што нису компатибилни. Сарадња школа и универзитета, размена ученика, студената и наставног кадра, заједнични школски и академски пројекти само су део могућности“, рекао је Радовић.

Меморандум о разумевању у области образовања између Србије и америчке државе Охајо потписао је 2021. године, у име Владе Србије амбасадор у САД Марко Ðурић и ректор Департмана за високо образовање Охаја Ренди Гарднер и директор Департмана за образовање Охаја Паоло Де Марија. Свечаној церемонији потписивања присуствовао је генерал-мајор Џон Херис, командант Националне гарде Охаја, са којом Србија већ 15 година активно сарађује на војном плану.

 

Loading