ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Делегација Кинеске Корпорације за свемирска истраживања посетила Министарство просвете, науке и технолошког развоја

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије разговарали су данас у Београду са делегацијом Кинеске Корпорације за свемирска истраживања (China Aerospace Corporation -CASIC) коју је предводио академик Кван Чун Лај о могућностима просветне и научне сарадње.

Државни секретар, проф. др Виктор Недовић оценио је да је ниво научне сарадње две земље изузетно висок и да се одвија на више различитих нивоа, али да постоје могућности за проширење будуће научне сарадње две земље.

Поред билатералне научно-технолшке сарадње, посебно је важно што смо 2016. године потписали Меморандум о заједничким истраживачко-развојним пројектима у оквиру различитих приоритетних области, казао је он.

Недовић је чланове кинеске делегације информисао о актуелним реформама у области науке, истраживања и иновација у Србији, као и са резултатима постигнутим у области међународне сарадње.

Академик Кван Чун Лај упознао је саговорникe са делатностима Кинеске Корпорације за свемирска истраживања. 

Он је навео да та институција сарађује са Кинеским министарством науке и технологије, као и да стипендира бројне студенте и да постоје бројне могућности за будућу сарадњу у области образовања.

Саговорници су током сусрета у Министарству просвете, науке и технолошког равоја разматрали и могуће облике сарадње.

Састанку су присуствовали помоћници министра просвете Саша Лазовић и Марина Соковић.

Kинеска делегација је током боравка у Србији посетила Институт “Влатаком”, где су имали прилику да размене искуства и да сагледају потенцијал иновативних решења везаних за будућу сарадњу у домену система паметних градова и вештачке интелигенције.

Loading