ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Делегација Министарства образовање Републике Молдавије у посети Министарству просвете

Министарство просвете угостило је делегацију Министарства образовања и истраживања Републике Молдавије, коју је предводила државна секретарка Валентина Олару, са којом су разговарали о подстицању квалитетног образовања подржавањем школа, њихових заједница и релевантних образовних институција у борби против дискриминације у образовању кроз примену Референтног оквира компетенција за демократску културу Савета Европе.

Представници Министарства просвете представили су своја и искуства школа из Србије у примени компетенција за демократску културу. Представљена је и подршка која је обезбеђена и развијена путем пројекта „Квалитетно образовање за све“.

На скупу који је организован у циљу размене искуства истакнуто је да је стицање компетенција за демократску културу процес који захтева време за промишљање, истраживање, пропитивање и није део једног, специфичног, предмета или лекције. Истакнуто је да је за стицање ових компетенција потребна подршка наставника и породице, али и других људи у заједници, због чега је потребна интеракција свакодневно и на различите начине кроз реалне животне ситуације које су прилика за учење.

Представници Министарства просвете су истакли да су да су, у сарадњи са партнерима, развијени различити механизми подршке школама како би концепт образовања о људским правима и образовања за људска права заживео у наставним и ваннаставним активностима.

У образовном систему Србије креирамо демократску културу и окружење за примену компетенција за демократску културу, градећи толерантна и креативна друштва будућности“ поручили су представници Министарства просвете Републике Србије.

Током сутрашњег дана, делегација Министарства образовања и истраживања Републике Молдавије посетиће Основну школу „Радоје Домановић“ у Нишу, која је пример добре праксе у примени образовања за демократску културу.

Референтни оквир компетенција за демократску културу представља резултат консултација и провера у државама чланицама Савета Европе, а израђен је на заједничким начелима демократских друштава. Студијска посета делегације Министарства образовања и истраживања Молдавије организована је уз подршку Канцеларије Савета Европе у Београду.

Loading