ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Делегација Министарства просвете, науке и технолошког развоја учествовала на конференцији о науци и технологији у Кини

Делегација Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, коју су чинили проф. др Владимир Поповић, државни секретар и др Никола Танић, помоћник министра, учествовала је у раду Конференције „The 1stChina – Central and Eastern European Countries (CEEC) Conference on Innovation Cooperation“, која се одржала у Нанџингу, Народна Република Кина, у периоду од 7. до 11. новембра 2016. године. Ова конференција је део шире сарадње (China – Central and Eastern European Countries – 16+1 Cooperation), на нивоу Влада држава учесница.

„Изванредни политички и економски односи које развијамо са НР Кином, захваљујући активностима Владе Републике Србије, били су јасно видљиви и током ове конференције која се односила на сарадњу у области науке и технолошког развоја. Министар науке и технологије НР Кине др Ван Ганг нам је пренео њихова искуства у области развоја науке и иновација. Разговарали смо и о још већем интензивирању научне и технолошке сарадње наше две државе. Резултати које је НР Кина остварила у овим областима су више него импресивни, тако да је тренутно у многим научним дисциплинама водећа држава света“, навео је државни секретар проф. др Владимир Поповић.

На конференцији акламацијом је усвојена Декларација о сарадњи у области иновација између НР Кине и 16 држава CEEC. Cooperation Forum је био наставак рада конференције, и на њему су шефови делегација представили научне и иновативне капацитете својих држава. Током овог Форума, али и након њега, наша делегација је имала прилику и да са др Јин Хеџуном, замеником министра науке и технологије разговара о научној сарадњи наше две државе.

Током Конференције одржани су и билатерални састанци са другим делегацијама: Румуније, Литваније, Бугарске, Словачке, Словеније и другима. Током разговора са представницима Министарства науке и технологије НР Кине разговарало се и о иницијативи да наша држава буде домаћин следеће конференције „16+1 Cooperation“, када је реч о сарадњи у области иновација.

Наша делегација је присуствовала отварању и пленарној седници конференције The 5th China Jiangsu Conference for International Technology Transfer and Commercialization (CITTC), на којој је учествовало преко 500 делегата из целог света, као и неколико водећих научника из САД, Немачке, Канаде и других држава. Сходно програму учесници су обишли Suzhou Industrial Park, који су заједно изградили НР Кина и Сингапур. Посета је завршена обиласком Shanghai Institute of Materia Medica (SIMM), који се налази у Шангају, где је домаћин био проф. др Је Јанг, заменик генералног директора. Одржан је састанак са водећим научницима овог института, који спада у сам светски врх када је реч о биолошким истраживањима. Истраживачи овог института имају велики број радова у часописима Nature и Science. Овај институт представља и фантастичан пример како основна истраживања могу да доведу до финалног производа на тржишту.

 

 

Loading