ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Делегација Министарства у Кини

Делегација Министарства просвете, науке и технолошког развоја предвођена министром Младеном Шарчевићем била је у радној посети Народној Републици Кини у периоду од 07.-12. октобра 2016.  године, на позив министра просвете Кине Чен Баошенга. У билатералном разговору са кинеским министром договорено је унапређење сарадње на пољу образовања између две пријатељске државе у више различитих области који се односе на предуниверзитетско и универзитетско образовање.

Током посете делегација је обишла више образовних установа, међу којима и Bejing International Studies University, који похађа више од 60.000 студената. На овом Универзитету уче се  бројни језици,  а представници Министарства су разговарали са студентима који студирају српски. У разговору са деканом Универзитета  истакнута је потреба за савременим уџбеницима за учење српског језика.

Министар Шарчевић је предложио да посете студената српског језика Србији постану део перманентне сарадње као и да се та сарадња прошири и на средње школе, и то кроз заједничке летње лингвистичке школе младих из Кине и Србије.

Делегација је посетила и University of International Bussinesss and Economics, Универзитет међународне трговине, бизниса и економије. Челници овог Универзитета исказали су спремност да стипендирају  један број студената из Србије.

Осим наведених универзитета министар је са сарадницима посетио и oгледну просветну школу која се налази у склопу Педагошког института, где су са управом и наставницима школе разменили искуства о раду и савременим методама наставе учења .

У оквиру посете Кини запажено је било учешће нашег Министарства у раду конференције која је поред земље домаћина окупила и министарства просвете земаља Европске уније на тему образовних политика.

Loading