ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Девети шангајски сајам образовања

Комисија за образовање Града Шангаја у сарадњи са партнерима организовала је Девети шангајски сајам образовања на Правном факултету Универзитета у Београду.  Свечаном отварању Сајма присуствовао је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић. Том приликом министар је истакао да сарадња Републике Србије и Народне Републике Кине траје више од 60 година и да се  тренутно у Шангају на школовању налази око 60 студената из Србије. „ Годишње у просеку 10 наших студената одлази у Кину. Наш  циљ је да их буде још више, али и да више студената из Кине дође у Србију”, рекао је министар.

Данашњи Сајам значи отварање нових врата сарадње са универзитетима из Кине, превасходна Шангаја, светске академске метрополе, рекао је декан Правног факултета Сима Аврамовић. Да је Сајам најбоља прилика да се студенти и будући бруцоши упознају са шангајским факултетима, указао је Владимир Бумбаширевић, ректор Универзитета у Београду. „ Кина много улаже у образовање па су и универзитети последњих година много напредовали. Тако се на  прошлогодишњој Шангајској листи универзитета у првих 500 нашло чак 54 из Кине”, истакао је Бумбаширевић.

Представник делегације из Шангаја  Јанг Веирен изразио је уверење да ће овогодишњи сајам допринети побољшању сарадње између две. ”Србија је важна земља у нашој Стратегији Један појас-један пут, као и у оквиру групе 16+1, Кина плус 16 држава централне и источне Европе”,  рекао је  Веирен.

Циљ Сајма образовања  је представљање високошколских институција из Шангаја, остваривање међуинституционалне сарадње и повећање интересовања студената за наставак студија у Шангају. Ове године, 33 високошколске институције из Шангаја представиће своје студијске програме.

Претходно је министар Шарчевић разговарао са директором  за сарадњу и размену студената Комисије за образовање Града Шангаја и представницима  неколико универзитета и факултета из тог града.  На састанку је истакнута намера за унапређење сарадње између Србије и шангајских  универзитета, као и обострани интерес да се повећа обим  размене студената.

 

Loading