ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дигитална знања за дигиталну будућност

Конференција  „ Програмирање у средњој школи“ одржана је данас у Медицинској школи на Звездари у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Фондације „ Петља“ .

Сарадња Министарства и Фондације је настала са жељом да се унапреди настава програмирања у средњим школама у Републици Србији као и бољи услови за припрему ученика за даље школовање из области рачунарства.

Помоћник министра за средње образовање Александар Пајић обратио се присутнима на конференцији и том приликом пожелео успешну нову школску годину.

Следећи приоритете Владе Републике Србије, међу којима је и развој ИТ сектора, коме недостаје значајан број програмера, у ову школску годину улазимо са пуно новина, рекао је Пајић, и том приликом додао да су у појединим гимназијама уведена одељења за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику, док су у средњим стручним школама повећане уписне квоте за образовне профиле кључне за ИТ сектор.

Присутнима се обратила и државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација Тања Матић .

После толико година заједничког и напорног рада, дошли смо до тренутка да разговарамо о увођењу информатике као обавезног предмета, рекла је  Матић , која је том приликом нагласила да су наставници кључни фактор у којој мери ће овај предмет бити савладан.

Наставници рачунарства и информатике током одржавања конференције су имали прилику да се упознају са материјалима за учење програмирања који су слободно доступни на порталу Petlja.org, као и начином на који ти материјали могу да се користе у настави рачунарства и информатике у гимназијама у складу са важећим наставним програмима.

Материјале је наставницима представио директор Фондације „Петља“ Небојша Веселиновић истичући да у будућности која ће бити дигитална, наша будућност зависи од нашег капацитета да школујемо младе генерације које ће моћи да разумеју и примене своје знање.

Предавачи на конференцији су чланови ауторског тима фондације Петља, експерти из области програмирања запослени у ИТ индустрији и на факултетима.

Loading