ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дијалог на разумним основама

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас са представницима четири репрезентативна синдиката просвете, Синдиката образовања Србије, Уније синдиката просветних радника Србије, Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“ и Синдиката радника у просвети Србије.

Представници синдиката упознали су министра са захтевима запослених у просвети који је пре свега односе на повећање плата и исплату новогодишњих награда.

Министар је поручио синдикатима да је увек спреман за дијалог и договор, али да се морају уважавати могућности државе.

„Повећање од 6 одсто је максимално што смо у овом тренутну могли, а да истовремено веће зараде добију и запослени у науци и ученичком и студентском стандарду. Просвета је сада добила више од свих осталих сектора и тако ће бити и приликом сваког наредног повећања, јер образовање је један од приоритета Владе“, рекао је министар Шарчевић.

Саговорници су се сагласили да Србија има гломазан образовни систем који финансије не могу да прате и да су неопходне свеобухватне реформе.

„Заједнички рад на збрињавању технолошких вишкова показао је да можемо да сарађујемо веома ефикасно“, закључио је министар и истакао да oн није само представник Владе већ и представник запослених у образовању.

Шарчевић је позвао представнике синдиката да се активно укључе у процес реформе образовања, пре свега у процес доношења нових законских прописа.

Loading