ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дијалогом до заједничког циља

Према подацима које су директори школа доставили  школским управама  од 1.772 основне и средње школе у Србији данас у преподневној смени настава се нормално одвијала у скоро 90 одсто, тачније у 1.564 школе. Позиву на обуставу рада   једног од четири  репрезентативна синдиката запослених у просвети одазвало се само 4,7 одсто или 84 школе у целој Србији. Рад је у потпуности био обустављен само у 25 школа, док  у 59 установа само  поједини наставници нису  држали часове. Постоје и школе у којима се обустави наставе придружио само председник синдиката који је и позвао на обуставу рада. У 124 школе часови су скраћени на 30 минута. Дакле, у неком виду протеста било је око 11 одсто установа, тачније 208 школа.

Претходном позиву на протест, такође само једног синдиката, одазвало се 312 школа, а данас њих 208. Очигледно је да све више запослених у просвети верује да смо на правом путу и да кроз дијалог заснован на реалним темељима и заједничко ангажовање можемо  подићи углед професије.

Министарство подсећа да је по закону забрањена потпуна обустава рада,  па ће, управо у складу са законом, у наредним данима бити донета и одговарајућа одлука.

Loading