ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Дипломе из Србије нису под знаком питања

Дипломе стечене у Србији нису под знаком питања у иностранству, нити је на било који начин угрожено њихово признавање у иностранству приликом наставка школовања или запошљавања.

Србија је задржала статус придруженог члана у Европској асоцијацији за обезбеђење квалитета  у високом образовању (ENQA). Европска асоцијација за обезбеђење квалитета у високом образовању (ENQA ) регулише да ли се квалитетно акредитују високошколске установе, а не дипломе. То су одвојена два колосека. Национално тело за акредитацију (НАТ) је независно тело, тако да пријаве за акредитацију високошколских установа више не иду у Министарство просвете, науке и технолошког развоја, већ у НАТ.  Национално тело за акредитацију (НАТ)  има свој Управни одбор, Етички одбор, а у оквиру тог тела формирана је и нова Комисија за акредитацију и проверу квалитета  и Министарство нема право да се меша у рад тих тела. 

Србија је пре неколико дана постала пуноправни члан Европског оквира квалификација (ЕОК), чиме су створени услови да се дипломе из Србије аутоматски признају по европском моделу.

Loading