ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Директори образовних установа први пут полагали испит за стицање лиценце

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић изјавио је данас да је за образовне установе од изузетног значаја да имају квалитетне директоре и да очекује да до другог полугодишта лиценцу добије половина од 362 успешна директора који су  до сада прошли обуку.

Од директора школа зависи много. Ако су то људи који професионално раде свој посао, који су добри професионалци и педагошки руководиоци, одлични менаџери…онда смо на правом путу. На овај начин дугорочно се прави стратегија квалитетног руковођења установама, рекао је министар просвете новинарима у Београду.

Шарчевић је казао да то што неко при избору директора има већину не мора да значи и квалитет.

Ми се једино можемо одбранити тако што ћемо имати јако строге критеријуме за лиценцирање и обуке. Неко ко нема лиценцу не може да конкурише за директора, навео је он и додао да је предвиђено да се због одређених пропуста губи лиценца.

Министар је рекао  да се значајан бољитак у српском образовању може очекивати ако се директори бирају према високим критеријума, а најбољи наставници мотивишу, као и ако се настави процес дигитализације и реформа на свим нивоима.

Директори пет образовних установа, који су након обука стекли право да полажу испит за лиценце полагали су данас пред комисијом у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Услов за полагање испита за лиценцу до сада су стекла 362 директора школа и предшколских установа, што је око 20 одсто укупног броја директора.

Данас су за лиценцу полагали директора установа из Лознице, Свилајнца, Велике Плане, Шапца и Ваљева.

На испиту се, у првом делу, оцењује квалитет истраживачког рада у коме кандидат приказује резултате примењеног истраживања и препорука за унапређивање образовно-васпитне праксе.

У другом делу комисија, процењује степен остварености стандарда компетенција за директора, а у трећем кандидат представља и образлаже портфолио директора, који садржи доказе о остварености стандарда.

Очекује се да до краја 2021. године сви именовани директори установа стекну лиценцу за директора.

Loading